Skillnad mellan versioner av "Byggnader till modelljärnvägen"

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök
m (Andra wiki-sidor om byggnader)
m (Referenser)
Rad 31: Rad 31:
  
 
==Referenser==
 
==Referenser==
[https://www.svensktmjforum.se/forum/index.php?topic=23459.msg236472#msg236472 Svenskt MJ--forum: Svensk Falu rödfärg?] (Recept på falu rödsfärg med olika färgfabrikat).
+
[https://www.svensktmjforum.se/forum/index.php?topic=23459.msg236472#msg236472 Svenskt MJ--forum: Svensk Falu rödfärg?] (Recept på falu rödfärg med olika färgfabrikat).

Versionen från 30 juli 2020 kl. 22.22

Indelning

De flesta modelljärnvägar har naturligtvis någon form av hus. Hur dessa ser ut är naturligtvis beroende på skala och förebild, och det finns också ett stort antal sätt att bygga dem.

Vi kan dock skilja på två huvudkategorier, nämligen hus från byggsatser, och hemmabyggda hus. Vid byggande av hus och andra MJ-tillbehör helt efter eget huvud och utan att man använder sig av delar ifrån byggsatser talar man om "scratch-byggen". Man gör allting ifrån scratch, dvs den engelska beteckningen på "från början". Naturligtvis finns det också många som blandar hemmagjorda element med köpta, och någon strikt distinktion finns inte mellan de två grupperna. Det förekommer ibland att man använder sig av delar ifrån olika byggsatser och sätter ihop dessa till nya byggnader eller föremål. Detta kallas för "Kit bashing".

Materialet kan variera stort. Byggsatser är oftast av plast, med olika trä- och kartongmaterial förekommer också. Hemmabyggarna koncentrerar sig kanske framför allt på olika plastmaterial, men använder också kartong, papper, trä eller vad som nu finns till hands. Det finns också en uppsjö metoder för att bygga husen, beroende på material, förebild, detaljkrav och så vidare.

Stationshus Verkebäck

Modell av stationshuset i Verkebäck, efter ritning i Smalspårigt nr 49/1991. Foto: Ola Ahlström

Om byggsatser

Länkar till tillverkare (inte bara hus)

Andra wiki-sidor om byggnader

Artiklar om modellbyggnation
Byggnadsritningar
Källor till materiel för husbyggnad
Styrenplast är ett bra materiel för husbyggnad.
Industrier i modell
Stationshus: Diö station
Godsmagasin
Ett sätt att bygga enkla hus av kartong

Andra wiki-sidor om landskapsdetaljer mm.

Landskap
Bilar till modelljärnvägen

Tillbaka till nybörjarguiden

Referenser

Svenskt MJ--forum: Svensk Falu rödfärg? (Recept på falu rödfärg med olika färgfabrikat).