El på modelljärnvägen

Från Svensk MJ-Wiki
Version från den 5 december 2022 kl. 21.44 av Admin (Diskussion | bidrag) (Allmänt om el)
Hoppa till: navigering, sök

Modelljärnvägar drivs i allmänhet med el (se dock live-steam).

Allmänt om el

En grundläggande kompetens i ellära är bra för att förstå grunderna för el i MJ-sammanhang. En enkel introduktion finns här och här.

Olika material leder ström i olika stor omfattning. Material som leder ström kallas ledare. Dit räknas alla metaller och legeringar men också kol i form av grafit. Material som inte leder ström kallas isolatorer och omfattar glas, porslin, plast, gummi, trä mm.

En central egenskap för fungerande elektricitet är en sluten krets. För att ström ska flyta krävs det att strömkällans bägge poler är inkopplade. Bryts kretsen flyter inte längre någon ström. Är motståndet mellan polerna mycket lågt kommer stor ström att flyta (se Ohms lag); man talar då om en kortslutning. En kortslutning kan dels leda till brandfara (genom att material överhettas), dels leda till att komponenter skadas. Som skydd mot detta finns i regel olika former av säkringar. I kretsar för hushållsel gäller automatsäkringar eller porslinsisolerade smältsäkringar ("proppar"). På svagströmssidan kan säkringar också nyttjas. För att en krets inte ska kortslutas krävs alltså en tillräcklig resistans i kretsen, t.ex. motorn i ett MJ-lok.

En modelljärnväg drivs med svagström, med en spänning på 9-18 volt. Dessa spänningsnivåer kan inte skada en människa. En kortslutning med svagström kan dock fortfarande starta en brand om man har otur. Historiskt sett har det funnits analoga system för MJ med både växelström (AC) och likström (DC). Idag används digitala system i allt större omfattning. På en modelljärnväg måste i allmänhet strömmen ledas fram till tågen via spåret, idag finns det tvåräls- och trerälssystem för strömupptagning. Vissa använder dock batteridriven modelljärnväg, med batterier i tågen.

Vanlig hushållsel är växelström, med en spänning på ca 230 volt och en frekvens på ca 50 Hz. Denna spänning är direkt livsfarlig! För att den ska kunna omvandlas till hanterlig spänning för MJ-bruk (10-18 volt) behövs en transformator, vilken kan köpas i MJ-handeln. Med tanke på riskerna får ingen som saknar kunskap göra kopplingar med hushållsel. Köp alltså transformatorn.

Notera att en transformator fungerar åt bägge hållen. Om man kopplar in två transformatorer på samma svagströmskrets med växelström, kommer alltså 220-230 V AC att matas tillbaka genom stickkontakten, vilket innebär direkt livsfara! Koppla aldrig in flera transformatorer på samma svagströmskrets.

Idag styrs modelljärvägar antingen med analog teknik, där spänningen reglerar tågens fart, eller med digital teknik, där tågen regleras med digitala styrkommandon.

Eldragning för analog modelljärnväg

Eldragning för digital modelljärnväg

Att koppla el för en digital anläggning ställer delvis andra krav än att göra det för en analog anläggning. Allan Gartner har en utmärkt hemsida om detta - läs den!
Allan Gartners Wiring for DCC.

Andra wiki-sidor om el

AC
DC
Analog
Digitala system
Lysdioder
Signaler med Charlieplexing
Batteridriven modelljärnväg

Andra wiki-sidor om anläggningsbygge

Planering
Ramverk
Moduler
Rangerspel
Spår
Signaler
Kontaktledning
Landskap
Byggnader till modelljärnvägen
Bilar till modelljärnvägen

Tillbaka till nybörjarguiden

Tryckta referenser

Andrew Duckworth: Electronics and Wiring for Model Railways. Marlborough: The Crowood Press 2019 (Grundläggande om MJ-el med fokus på analog teknik).

Rutger Friberg: "Varning för livsfarlig ledning! Läs, begrunda och förebygg själv!" i Allt om Hobby nr 7/1990 (Elsäkerhet för modelljärnvägar avseende flera trafos på samma svagströmkrets).

Harald Barth: "Fordonselektronik för MJ. Introduktionsexemplet Arnold 627.0." i Modelljärnvägsmagasinet nr 13/2013 (Kretsar som ingår i MJ-fordon).

Håkan Yngvik: "Malmbanan MJ. Elektroniken under banan." i Modelljärnvägsmagasinet nr 17/2014.

Webreferenser

All model railroading: Chapter 2 (Om blockindelning).

DCCwiki: Twisting the Power Bus (Eldragning för DCC-bussen).

DCCwiki: Wire Size and Feeder Spacing for DCC (Eldragning för DCC).

Kjell & Co: Vad är elektricitet?

Lance Mindheim: Organizing wire

NMRA.org: Beginners Guide Part 5: Adding Power (Eldragning för DC och DCC).

NMRA.org: TN-9 Wiring for DC & DCC

The Spruce Crafts: Bus Wiring for Model Railroads (Eldragning för DC & DCC).

Wikibooks: Ellära A

Wikipedia: Grafit

Wikipedia: Isolator

Wikipedia: Kortslutning

Wikipedia: Legering

Wikipedia: Metall

Wikipedia: Ohms lag

Wikipedia: Svagström

Wikipedia: Säkring

Wiring for DCC (Heltäckade om eldragning för DCC).