Gjutning

Från Svensk MJ-Wiki
Version från den 2 april 2021 kl. 19.53 av Admin (Diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Gjutning innebär att ett flytande material tillförs en form och där stelnar så att formen avbildas. Gjutning används i stor omfattning vid industriell framställning av modeller, såväl färdigmodeller som byggsatser. Gjutning kan också användas för framställning av delar när man behöver flera av samma sort vid scratchbygge.

Vanliga material för att kunna gjuta i "hemmaverkstaden" är epoxilim, gips och vitmetall.

Den enklaste formen av gjutning är att använda öppna formar, vilket innebär att det gjutna materialet får en mer eller mindre plan baksida. För mera avancerade detaljer krävs slutna formar. Dessa måste vara delbara, så att gjutdelen blir åtkomlig efter gjutning, och det behövs en viss kraft för att pressa i materialet i formen. Den enklaste formen av presskraft är gravitation, då används en volym av materialet för att öka trycket. Den tekniken används för vanliga tennsoldatsformar t.ex. Centrifugalgjutning kan också användas.

Gjutning i mässing, brons eller termoplast är också möjlig, men då krävs specialugnar för högre smälttemperaturer. Dessutom används i regel andra gjuttekniker.

Referenser

Tom Porteous: "Smalspårsfilosofi." i Smalspårigt nr 19/1983 (Boggier gjutna i polyester).
Tom Porteous: "Smalspårsfilosofi." i Smalspårigt nr 20/1983 (Polyestergjuttekniken i detalj).

Lennart Rundquist: "En utgjutning i sidan." Smalspårigt nr 32/1986 (Scratchbyggda boggier för H0n2 med gjutna sidor i vitmetall).

Göran Eriksson: "Tips om gjutdelar. Del 3." i Allt om Hobby nr 8/1987 (Framställning av original för gjutning).

Ebbe Gustafsson: "Hobbygjutning i olika material." i Allt om Hobby nr 8/1987 (Gjutning i vitmetall och epoxiplast).

Mats Björkelund: "Vitmetallcentrifugalgjutning." i Krister Brandt (red.): Modelltåg -92. Byggtipsblandning. Stockholm: Allt om Hobby 1991 (Gjutning hemma i köket).

Jörgen Bergfors: "Gjut själv i vitmetall." i Smalspårigt nr 54/1993.

Wikipedia: Gjutning