Skillnad mellan versioner av "Godsmagasin"

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök
(Andra wiki-sidor om godsmagasin)
(Andra wiki-sidor om godsmagasin: Referenser)
Rad 38: Rad 38:
 
==Andra wiki-sidor om godsmagasin==
 
==Andra wiki-sidor om godsmagasin==
 
[[Byggnadsritningar#Godsmagasin|Publicerad ritningar på godsmagasin]]
 
[[Byggnadsritningar#Godsmagasin|Publicerad ritningar på godsmagasin]]
 +
 +
==Referenser==
 +
Bo Hansson: "Älvängen." i Krister Brandt (red.): ''Modelltåg -93. Nya byggtips.'' Stockholm: Allt om Hobby 1992. (Godsmagasin i trä).
 +
 +
Torbjörn Holmberg: "Blev jag först? Godsmagasinet i Rydefors." i ''[[Tidskrifter#Smalspårigt|Smalspårigt]]'' nr 68/1999. (Godsmagasin i [[skala 0]]).
 +
 +
Redaktionen: "'Almunge' i H0 från Jeco." i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 6/2011. (Recension).
 +
 +
Johan Stenson: "Hennan blir med godsmagasin - både i modell och verklighet!" i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 9/2012. (Scratchbygge i plywood och kartong, ritning av magasinet i Fiskeby).
 +
 +
Peter Falk: "Omlastning pågår - historien om ett fotografi."  i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 9/2012. (Omlastningsskulet i Dals Långed).
 +
 +
Redaktionen: "MVJ godsmagasin - laserskuret frå Rimbo Grande." i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 20/2015. (Recension av byggsats i [[H0]]).
 +
 +
Anders Stéen: "Brösarps godsmagasin i modell." i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 23/2015. (I trä).
 +
 +
Olof Wickström: "Två röda!" i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 33/2018. (Falu rödfärg och rött tegeltak på MobaArts godsmagasin).

Versionen från 11 oktober 2018 kl. 17.08

I allmänhet byggnad för förvaring av gods. I järnvägssammanhang avses främst järnvägsbolagens egna godsmagasin, som var avsedda för hantering av styckegods (d.v.s. gods som inte krävde en hel vagn). Vid järnvägar förekommer också privata godsmagasin med spåranslutning, som använts av någon näringsidkare för förvaring och lastning/lossning av järnvägsvagnar. Lastade vagnar från privata magasin hanteras som vagnslastvagnar.

Svenska järnvägars godsmagasin

I stort sett alla svenska järnvägsstationer har haft ett mindre godsmagasin för hantering av styckegods för lokala behov. Godsmagasin fanns också på många lastplatser. Vid större stationer har det funnits särskilda omlastningsmagasin, som använts för att lasta om styckegods mellan olika styckegodsvagnar för flera destinationer.

1964 inledde SJ en omorganisation av styckegodstrafiken till s.k. knutpunktstrafik, vilket innebar att lastbilar tog över styckegodstrafiken från omlastningsmagasinen. Därmed blev de flesta mindre godsmagasin överflödiga. 1986 lade SJ ner styckegodstrafiken helt, då stängde även de större godsmagasinen.

Altune

Godsmagasinet i Altuna 1959. Källa: Samlingsportalen Jvm.KDAC00491

Järnforsen

Godsmagasinet i Järnforsen 1961, lastning av styckegods. Källa: Samlingsportalen Jvm.KBAA06682

Vargbacken

Godsmagasin och stationshus i Vargbacken, sammanbyggda i enlighet med "SJ utvecklingsbara stationshus". Källa: Samlingsportalen Jvm.KCAC18464

Krylbo

Godsmagasinet i Krylbo 1960, ett större omlastningsmagasin. Källa: Samlingsportalen Jvm.KDAE04972

Godsmagasin interiör

Interiör från omlastningsmagasin på 1950-talet. Foto: Eric Lundqvist, Samlingsportalen Jvm.KBDN01133

Andra wiki-sidor om godsmagasin

Publicerad ritningar på godsmagasin

Referenser

Bo Hansson: "Älvängen." i Krister Brandt (red.): Modelltåg -93. Nya byggtips. Stockholm: Allt om Hobby 1992. (Godsmagasin i trä).

Torbjörn Holmberg: "Blev jag först? Godsmagasinet i Rydefors." i Smalspårigt nr 68/1999. (Godsmagasin i skala 0).

Redaktionen: "'Almunge' i H0 från Jeco." i Modelljärnvägsmagasinet nr 6/2011. (Recension).

Johan Stenson: "Hennan blir med godsmagasin - både i modell och verklighet!" i Modelljärnvägsmagasinet nr 9/2012. (Scratchbygge i plywood och kartong, ritning av magasinet i Fiskeby).

Peter Falk: "Omlastning pågår - historien om ett fotografi." i Modelljärnvägsmagasinet nr 9/2012. (Omlastningsskulet i Dals Långed).

Redaktionen: "MVJ godsmagasin - laserskuret frå Rimbo Grande." i Modelljärnvägsmagasinet nr 20/2015. (Recension av byggsats i H0).

Anders Stéen: "Brösarps godsmagasin i modell." i Modelljärnvägsmagasinet nr 23/2015. (I trä).

Olof Wickström: "Två röda!" i Modelljärnvägsmagasinet nr 33/2018. (Falu rödfärg och rött tegeltak på MobaArts godsmagasin).