Skillnad mellan versioner av "Rangerspel"

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök
m (Några webblänkar)
m (Några webblänkar)
Rad 4: Rad 4:
 
== Några webblänkar ==
 
== Några webblänkar ==
  
[http://www.wymann.info/ShuntingPuzzles/sw-inglenook.html Inglenook Sidings] (engelska)<br /> [http://www.wymann.info/ShuntingPuzzles/sw-timesaver.html Timesaver] (eng.)<br /> [http://en.wikipedia.org/wiki/Timesaver Timesaver på Wikipedia] (eng.)<br /> [http://www.carendt.us/scrapbook/page38a/index.html Gum Stump & Snowshoe RR] (eng.)<br /> [http://www.wymann.info/ShuntingPuzzles/ Rangerspel] (eng.)<br /> [http://www.smj.org/wp/?p=2428&cat=43 Rangerspel på SMJ] (svenska)
+
[http://www.wymann.info/ShuntingPuzzles/sw-inglenook.html Inglenook Sidings] (engelska)<br /> [http://www.wymann.info/ShuntingPuzzles/sw-timesaver.html Timesaver] (eng.)<br /> [http://en.wikipedia.org/wiki/Timesaver Timesaver på Wikipedia] (eng.)<br /> [http://www.carendt.us/scrapbook/page38a/index.html Gum Stump & Snowshoe RR] (eng.)<br /> [http://www.wymann.info/ShuntingPuzzles/ Rangerspel] (eng.)
  
 
==Andra wikiartiklar om anläggningsbygge==
 
==Andra wikiartiklar om anläggningsbygge==
 
[[Planera en modelljärnväg|Planering]]<br /> [[Ramverk]]<br /> [[Moduler]]<br /> [[Spår]]<br /> [[El på modelljärnvägen]]<br /> [[Signaler]]<br /> [[Landskap]]</div>
 
[[Planera en modelljärnväg|Planering]]<br /> [[Ramverk]]<br /> [[Moduler]]<br /> [[Spår]]<br /> [[El på modelljärnvägen]]<br /> [[Signaler]]<br /> [[Landskap]]</div>

Versionen från 22 juli 2018 kl. 21.43

En modelljärnväg kan vara ett strategispel lika mycket som den avbildar en verklighet. Oftast med fokus på godstrafik kallas denna slags MJ för rangerspel (eng. Shunting Puzzle). Det går ut på att flytta vagnar mellan ett antal positioner, från ett ankommande tåg till ett nytt, avgående tåg. Rangeringen kan ske efter utlagda kort, typer av last o.s.v., med klocka eller så räknar man antalet riktningsförflyttningar på loket etc.

Ett rangerspel kan vara allt från tre spår tillfälligt utlagda på köksbordet till fullfjädrade dioramor, kompletta med landskap, hus, vägar, fordon, figurer. Det kan också finnas inbyggt i en större, fast MJ, som en kombination av ordinarie körning mellan stationerna och rangerspel på stationerna. För att kontrollera att saker och ting går rätt till kan man ha små färgade brickor monterade på de vagnar som skall flyttas runt i spelet, vagnkort med fraktsedlar placerade i hållare eller fotografier på vagnarna utlagda på banan.

Internationellt finns flera namnsatta rangerspel, som ex.vis Inglenook Sidings, utvecklad av engelsmannen Alan Wright på 1950-talet. Den består i sin grundform av ett ankomstspår och tre motriktade stickspår; rundgångsspår saknas. Spåren är anpassade för ett visst antal vagnar. En annan variant kallas Timesaver, utvecklad i början av 1960-talet av amerikanen John Allen, där det gäller att på så kort tid som möjligt rangera isär och ihop tåg. Fast tid sparar man inte, utan den går åt... Spårplanen har rundgångsspår och stickspår i olika riktningar. Vidare finns Gum Stump & Snowshoe RR, presenterad i Model Railroader 1966 av Chuck Yungkurth. Den bygger på tanken att alla har plats för en meningsfull anläggning. Spåren löper i zick-zack upp till ett andra plan, där ett par industrier finns. Banan finns även presenterad i en årgång av Teknik & Hobby (tidigt 1980-tal?). Samtliga dessa har en grundstruktur som sedan utvecklats i olika riktningar.

Några webblänkar

Inglenook Sidings (engelska)
Timesaver (eng.)
Timesaver på Wikipedia (eng.)
Gum Stump & Snowshoe RR (eng.)
Rangerspel (eng.)

Andra wikiartiklar om anläggningsbygge

Planering
Ramverk
Moduler
Spår
El på modelljärnvägen
Signaler
Landskap