Rangerspel

Från Svensk MJ-Wiki
Version från den 11 mars 2023 kl. 22.12 av Admin (diskussion | bidrag)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En modelljärnväg kan vara ett strategispel lika mycket som den avbildar en verklighet. Oftast med fokus på godstrafik kallas denna slags MJ för rangerspel (eng. Shunting Puzzle). Det går ut på att flytta vagnar mellan ett antal positioner, från ett ankommande tåg till ett nytt, avgående tåg. Rangeringen kan ske efter utlagda kort, typer av last o.s.v., med klocka eller så räknar man antalet riktningsförflyttningar på loket etc.

Ett rangerspel kan vara allt från tre spår tillfälligt utlagda på köksbordet till fullfjädrade dioramor, kompletta med landskap, hus, vägar, fordon, figurer. Det kan också finnas inbyggt i en större, fast MJ, som en kombination av ordinarie körning mellan stationerna och rangerspel på stationerna. För att kontrollera att saker och ting går rätt till kan man ha små färgade brickor monterade på de vagnar som skall flyttas runt i spelet, vagnkort med fraktsedlar placerade i hållare eller fotografier på vagnarna utlagda på banan.

Internationellt finns flera namnsatta rangerspel, som till exempel Inglenook Sidings, utvecklad av engelsmannen Alan Wright på 1950-talet. Den består i sin grundform av ett ankomstspår och tre motriktade stickspår; rundgångsspår saknas. Spåren är anpassade för ett visst antal vagnar. En annan variant kallas Timesaver, utvecklad i början av 1960-talet av amerikanen John Allen, där det gäller att på så kort tid som möjligt rangera isär och ihop tåg. Fast tid sparar man inte, utan den går åt... Spårplanen har rundgångsspår och stickspår i olika riktningar. Vidare finns Gum Stump & Snowshoe RR, presenterad i Model Railroader 1966 av Chuck Yungkurth. Den bygger på tanken att alla har plats för en meningsfull anläggning. Spåren löper i zick-zack upp till ett andra plan, där ett par industrier finns. Banan finns även presenterad i en årgång av Teknik & Hobby (tidigt 1980-tal?). Samtliga dessa har en grundstruktur som sedan utvecklats i olika riktningar.

INSI-AlanWright.jpg
Alan Wright, uppfinnaren av Inglenook Sidings, vid sitt rangerspel.


TimesaverWall.jpg
John Allens TimeSaver på San Diego Model Railroad Museum.

Andra wiki-sidor om anläggningsbygge

Planering
Ramverk
Moduler
Spår
El på modelljärnvägen
Signaler
Kontaktledning
Landskap

Tryckta referenser

Hans Svensson: ”Bygg ett rangerspel.” i Allt om Hobby nr 3/1981 (Timesaver i H0).

Hans Svensson: "Sommarskoj: Rangerspel för regniga dagar." i Allt om Hobby nr 5/2002 (Inglenook Sidings I H0).

Lars Ljungberg: "Industrimoduler som Timesavers." i Modelljärnvägsmagasinet nr 21/2015 (Meranvändning av industrimoduler hemma).

Anders Lundin: "Inglenook - växlingsspel inne i boxen." i Modelljärnvägsmagasinet nr 36/2019 (Detaljerad beskrivning av ett bygge i skala 00 enligt Inglenook sidings-modell).

Anders Lundin: "Timesaver - i en väska." i Modelljärnvägsmagasinet nr 43/2020 (Timesaver i 00).

Olof Wickström: "Igelkroken - ett MJ-pussel." i Modelljärnvägsmagasinet nr 51/2022 (H0).

Webreferenser

Carendt: Gum Stump & Snowshoe RR (eng.)

Shunting Puzzles (eng.)

Shunting Puzzles: Inglenook Sidings (engelska)

Wikipedia: Timesaver (eng.)

Wymann: Timesaver (eng.)

YouTube: Switching a Gum Stump & Snowshoe Clone in SCARM (En växlingssekvens på en virtuell anläggning).