Skillnad mellan versioner av "Skala 0"

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök
m (Utbud)
(Webreferenser: GWR 14XX)
Rad 69: Rad 69:
  
 
[http://www.binnsroad.co.uk/railways/pola/index.html Binns Road: Pola 0 gauge] (Pola-Maxi).
 
[http://www.binnsroad.co.uk/railways/pola/index.html Binns Road: Pola 0 gauge] (Pola-Maxi).
 +
 +
[https://www.world-of-railways.co.uk/wor/reviews/dapol-gwr-14xx-0-4-2t/ World of Railways: Dapols GWR 14XX 0-4-2T] (Recension av ett litet brittiskt tanklock från Dapol).
  
 
[http://www.dapol.co.uk/ Dapol] (Producerar en del brittiskt rullande material i nollan).
 
[http://www.dapol.co.uk/ Dapol] (Producerar en del brittiskt rullande material i nollan).

Versionen från 7 augusti 2020 kl. 22.35

Skala 0 avser ett antal modelljärnvägsskalor mellan 1/43,5 och 1/48, i regel med 32 mm spårvidd (för normalspår). Brittisk skala 0 avser 1/43,5, en skala som kommer av att en fot blir 7 mm. Europeisk skala 0 är 1/45. Amerikansk skala 0 är 1/48, vilket kommer av att en fot blir en kvarts tum (därför kallas den ibland "quarter inch scale", 1/4"). För normalspår i dessa skalor används i regel 32 mm spårvidd, vilket endast är skalenligt för 1/45. I skala 0 förekommer både tvåräls (2R) och treräls (3R), det senare främst på den amerikanska marknaden.

Det finns också smalspår i skala 0, den vanligaste är 0e/0n30/016,5, d.v.s. 0-skala på H0-spårvidd. 0n3 och 0m är också relativt vanliga. GMJS har också publicerat standardblad för svenskt smalspår i skala 0, för spårvidderna 891 mm och 600 mm. Det finns ytterligare smalspårskalor i skala 0, såsom 014, 0n2 och 0i.

Utbud

Flexräls finns från Peco, Atlas och Micro Engineering, växlar finns från Peco och Atlas. Spår för treräls finns från Bachmann och Lionel.

Brittisk skala 0 (1/43,5) regleras i praktiken av Gauge 0 Guild, de har standarder för både grövre och finare hjul och spår (Se spårstandarder). Heljan tillverkar färdigmodeller i storserieformat. Dapol har inlett tillverkning av ånglok och några godsvagnar. Dessutom finns ett stort utbud av småserietillverkare.

5.jpg

En British Railways class 47 byggd från en DJH-byggsats. Foto DJH.

Europeisk skala 0 (1/45) regleras av Morop i NEM-normen. Lenz och Brawa tillhandahåller storseriemodeller (med relativt begränsade sortiment) med tyska förebilder.

Amerikansk skala 0 (1/48) regleras av NMRA (tvåräls och treräls). Atlas, Lionel, MTH och Bachmann har produkter i storserieformat.

Förutom dessa storserietillverkare finns det många småserietillverkare på dessa marknader som tillverkar färdigmodeller i mässing och byggsatser av olika materiel.

I Sverige är inte skala 0 så stort, det är främst MJ-klubbarna GMJS och Lundarallarna som arbetar i skalan. Det har funnits någon byggsats av rullande materiel (en O-vagn och några etsplåtar från Hobby-Teknik bland annat), men det mesta måste scratchbyggas. Mellan svenska nollanbyggare finns dock ett livligt samarbete, så man är inte helt utelämnad åt sig själv. VVA släppte dessutom en Os 2020.

Det finns rikligt med vägfordon i skala 0, främst för att skalan är den vanligaste för "vanliga leksaksbilar" och för samlare av bilmodeller.

Tillverkare i skala 0

Brawa
DJH
Fleischmann
Heljan
Hobby-Teknik
Hornby
Lenz
Lima
NMJ
Peco
Pola
Preiser
Rivarossi

Moduler

FREMO har två modulstandarder i skala 0, en för Europeiska banor och en för Amerikanska banor.

Historik

Skala 0 introducerades runt 1900 som ett budgetalternativ till de större skalorna 1, 2, och 3. Inledningsvis var skalan främst avsedd för leksaksmarknaden, men skalan blev snart också den vanligaste för hobbyutövare som byggde fordon själva. Skala 0 hade sin storhetstid fram till trettiotalet, efter det har skala H0 (och 00) blivit de dominanta skalorna. Tidigt på sjuttiotalet introducerade Lima modeller i skala 0, med både brittiska och kontinentaleuropeiska förebilder, denna produktion upphörde dock efter några år. Tyska Pola producerade också en del rullande material för skala 0 på 1960- och 1970-talen under namnet Pola-Maxi. Även denna produktion är numera nedlagd.

Wiki-artiklar om skalor

Skalor för normalspår

Tryckta referenser

Iain Rice: Railway Modeling. The Realistic Way. Yeovil: Haynes 2007.

Lars-Eric Bernström: "Varför skala 0?" i Krister Brandt (red.): Modelltåg -96. Inspirationsbok. Stockholm: Allt om Hobby 1995.

Stig Bergström: "Normalspårsvagnar i skala 0." i Smalspårigt nr 106/2009.

Olof Wickström: "Nollan för nybörjare. Del 1." i Modelljärnvägsmagasinet nr 37/2019 (Introduktion).

Olof Wickström: "Nollan för nybörjare. Del 2." i Modelljärnvägsmagasinet nr 38/2019 (Utbud för den som vill köra svenskt).

Olof Wickström: "Manning Wardle K i skala 0 från Minerva." i Modelljärnvägsmagasinet nr 39/2019 (Recension av litet engelskt industrilok som färdigmodell).

Lars Ljungberg: "Uppgradera en Limavagn i skala 0." i Modelljärnvägsmagasinet nr 39/2019 (Uppgradering med nya hjul, buffertar och koppel).

Lars Ljungberg: "Vagnsbyggsats i skala 0." i Modelljärnvägsmagasinet nr 41/2020 (Bygge och försvenskning av Peco-byggsats).

Webreferenser

Binns Road: Lima 0 gauge (Limas 0-skaleprogram på 1970-talet).

Binns Road: Pola 0 gauge (Pola-Maxi).

World of Railways: Dapols GWR 14XX 0-4-2T (Recension av ett litet brittiskt tanklock från Dapol).

Dapol (Producerar en del brittiskt rullande material i nollan).

GMJS (Sveriges största nollskaleklubb).

Heljan (Tillverkar rullande material med brittisk förebild i skala 0).

Lokputsaren (Stig Bergströms sida om en nollskalebana med svensk förebild).

Lundarallarna (Svensk klubb som bygger i nollan).

nollan.nu (Ny (2019) svensk sida för nollanbyggare).

Walthers (Stor amerikansk grossist och internethandel, även i skala 0).