Skala H0i, H0f, H06,5

Från Svensk MJ-Wiki
Version från den 20 juli 2018 kl. 15.43 av Admin (Diskussion | bidrag) (Sverige: Provan har upphört)
Hoppa till: navigering, sök

H0i är NEM:s beteckning för smalspår i skala 1:87 på 6,5 mm spårvidd. H0f och H06,5 är andra benämningar för samma sak. "i" står för "Industri", "f" för "Feldbahn" och "6,5" betecknar förstås modellspårvidden, Eftersom spårvidden alltså är densamma som (normalspår) i Z-skalan förekommer då och då även benämningen H0z.

I H0 motsvarar 6,5 mm 565,5 mm på förebilden. NEM rekommenderar användningsområdet 400-650 mm spårvidd. Vanligen används H0i för att gestalta 600 mm-banor.

I USA är smalspår i H0 på 6,5 mm spår sällsynt och ingen av NMRA erkänd standard. När det förekommer används det i regel för spårvidder under två fot, och betecknas H0n + (tänkt) förebildsspårvidd uttryckt i tum, t ex H0n22.

Utbud och tillverkare

Busch marknadsför ett komplett system av feldbahnartiklar för H0i, som utgörs av spår, lok, vagnar och tillbehör. Systemet bygger på magneter i lok och spår för ökad dragkraft. Utbudet i H0i utgörs annars av byggsatser och färdigmodeller från småtillverkare. Dessa finns främst i Tyskland. De viktigare är Panier, Schlosser, Technomodell och Westmodell. Modellerna är i allmänhet utrustade med europeiskt standardkoppel för smalspår i H0 ("Eggerbahnkoppel", "Bemokoppel"). Busch och Technomodell gör räls och växlar, men ofta används Z-spår från Märklin Miniclub och Peco trots för små och för tätt sittande syllar.

Sverige

Byggsatser av svenska 600 mm personvagnar finns från brittiska tillverkare:
Tre olika NAEJ-vagnar görs av Bill Bedford, 4 Belgrave Court, George St, Pontypool, NP4 8NP, UK billb@mousa.demon.co.uk

Worsley Works, Allen Doherty, 19 Douglas Road, Worsley, M28 2SR, UK har sex olika vagnar från JGJ, StJ, NAEJ, HRRJ; AOJ samt MJ. Några av vagnarna gick på flera av dessa banor. Worsley Works Enquiries@worsleyworks.co.uk

Decauville-sommarvagnarna på HRRJ har funnits från David Provan.

Flera av de vagnar och lok som tillverkas av Panier m fl kan med fördel användas i svensk miljö, även om i de flesta fall direkt förebild på svenskt spår saknas.

Historia

De första modellerna i H0 för 6,5 mm spårvidd kom redan på 1970-talet sedan Märklin introducerat sitt Miniclub-program och Z-skalan 1972. Intermodel gjorde att treaxligt ånglok och möjligen personvagnar. Tillverkningen torde ha upphört under senare halvan av 1970-talet.

Merker + Fischer gjorde ett ackumulatorlok och ett ånglok, båda i byggsats och avsedda för Märklin Miniclubs chassi 8808, som ingick. Modellerna kunde byggas två- eller treaxliga. Byggsatser till två olika kolvagnar, timmervagn, lådvagn och två olika flakvagnar fanns även, liksom svänglar till flakvagnarna och ett vagnschassi. Man förberedde också ett torvbaneprogram med tippvagnar, torvvagnar, ett diesellok och ytterligare ett ånglok, men dessa modeller, liksom en rad gruvtillbehör, kom aldrig i produktion innan M + F upphörde 1980-1981.

Zuba gjorde ett tvåaxligt ånglok, resgodsvagn och boggiepersonvagn. Tillverkningen upphörde 1977. Modellerna såldes till Webö, som aldrig kom att producera dem. Istället såldes de 1984 till Mabo, där de heller aldrig kom i produktion. Oklart om Zubas program rörde sig om byggsatser eller färdigmodleller. Av foton att döma tycks Märklins Miniclub chassi 8808 använts för loket.

I början på 1980-talet tillverkade Mühltal Tertiärbahn Modelle (M3M) färdigbyggda kåpor i mässing till fyra motorlok, avsedda för Miniclub chassi, samt ett torvtåg i byggsats bestående av ett Schöma diesellok och fyra vagnar. Tillverkningen upphörde ca 1985.

2012 släppte Busch sitt system för feldbahn i H0i. Det rörde sig redan från början om ett komplett system med fordon och spår, samt diverse tillbehör för banbyggnad.

Wiki-artiklar om skalor

Skalor för smalspår