Skillnad mellan versioner av "Spår"

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök
m (Andra wikiartiklar om anläggningsbygge)
(Referenser: redaktionen 2019)
Rad 51: Rad 51:
  
 
==Referenser==
 
==Referenser==
Krister Brandt: "Håll rent på banan!" i Krister Brandt (red.): ''Modelltåg -94. Stort & smått.'' Stockholm: Allt om Hobby 1993. (Rengöring av spår).
+
Krister Brandt: "Håll rent på banan!" i Krister Brandt (red.): ''Modelltåg -94. Stort & smått.'' Stockholm: Allt om Hobby 1993 (Rengöring av spår).
  
Christer Engström: "Kör med rent spel. Om renlighetens betydelse för kontakt och strömupptagning." i Krister Brandt (red.): ''Modelltåg -98. Projekt.'' Stockholm: Allt om Hobby 1997. (Rengöring av spår och hjul).
+
Christer Engström: "Kör med rent spel. Om renlighetens betydelse för kontakt och strömupptagning." i Krister Brandt (red.): ''Modelltåg -98. Projekt.'' Stockholm: Allt om Hobby 1997 (Rengöring av spår och hjul).
  
Rutger Friberg: "Tysta spår och smygande tåg!" i ''[[Allt om Hobby]]'' nr 5/2007. (Test av ett system för tysta spår från tyska Minitec).
+
Rutger Friberg: "Tysta spår och smygande tåg!" i ''[[Allt om Hobby]]'' nr 5/2007 (Test av ett system för tysta spår från tyska Minitec).
 +
 
 +
Redaktionen: "[[Piko]] A-gleis med banvall." i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 39/2019 (Recension).
 
</div>
 
</div>

Versionen från 30 november 2019 kl. 23.11

Alternativ för modellspår

Spåret på en modelljärnväg är en kompromiss mellan form och funktion, oftast till fördel till funktionen.

Det finns i princip tre olika sätt att bygga modelljärnvägsspår:

  • Sektionerat spår innebär att man utnyttjar tillverkarnas färdiga delar i form av färdiga kurvor och raksträckor och växlar.
  • Flexräls innebär att man använder böjliga spårlängder som oftast säljs i meterlängder. Färdiga växlar används oftast.
  • Handbyggt spår innebär förstås att man bygger allting själv.

Fördelar
Nackdelar
Sektionerat spår
Snabbt och enkelt att bygga.
Väldigt orealistisk spårgeometri.
Flexräls
Fri spårgeometri som medger mera realistiskt spår.
Lite omständligt att bygga.
Kräver noggrann kontroll av spårgeometrin.
Handbyggt spår
Kan efterlikna riktigt spår, även spåret blir en modell
Tar tid att bygga.

Inget hindrar att man kombinerar dessa typer av spår på samma modelljärnväg. Tänk bara på att ett konsistent slutresultat kan vara viktigare än att blanda så att synliga kvalitetsskillnader uppstår.

Sektionerat spår kan med fördel blandas med flexräls i partier där den inte syns. Exempel är spårspiraler (helix) till andra plan, där jämnhet i kurvorna är noga men inte utseendet, eller på dolda bangårdar. Där kan även olika fabrikat blandas eftersom utseende spelar mindre roll.

Sektionerat spår finns med och utan banvall i plast. Sådan banvall ser ofta mindre realistisk ut men kan förbättras med olika medel (färg, ballast). Spårgeometrin för sektioner spår skiljer mellan olika tillverkare. För det mesta fattas det någon eller några cm om spårsystemen blir mer komplexa. Då får man fylla detta med så kallade passbitar. De flesta tillverkare har passbitar från någon mm och uppåt men inte alla. Småbitar av flexräls kan med fördel användas som passbitar, som då enkelt kapas till rätt mått.

Vid val av spår bör man också överväga vilken spårstandard man vill ha på sin modelljärnväg. De flesta kommersiella spårsystem verkar vara en kompromiss mellan NMRA och NEM. Ett förslag kan vara att utgå från ett märke och göra det till sin de-facto standard.

Andra wiki-sidor om spår

Spår- och hjulstandarder
Spåret som modell
Växlar
Växeldelar
Växelklot
Sektionerat spår
Flexräls
Handbyggt spår
Banunderbyggnad
Code

Andra wikiartiklar om anläggningsbygge

Planering
Ramverk
Moduler
Rangerspel
El på modelljärnvägen
Signaler
Kontaktledning
Landskap

Tillbaka till nybörjarguiden

Referenser

Krister Brandt: "Håll rent på banan!" i Krister Brandt (red.): Modelltåg -94. Stort & smått. Stockholm: Allt om Hobby 1993 (Rengöring av spår).

Christer Engström: "Kör med rent spel. Om renlighetens betydelse för kontakt och strömupptagning." i Krister Brandt (red.): Modelltåg -98. Projekt. Stockholm: Allt om Hobby 1997 (Rengöring av spår och hjul).

Rutger Friberg: "Tysta spår och smygande tåg!" i Allt om Hobby nr 5/2007 (Test av ett system för tysta spår från tyska Minitec).

Redaktionen: "Piko A-gleis med banvall." i Modelljärnvägsmagasinet nr 39/2019 (Recension).