Enkel försvenskning av Märklins C-räls växel

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Med hjälp av en fil (gärna för metall, men funkar även med en nagelfil), en fin pensel och färgerna gul & röd så kan man enkelt och billigt försvenska Märklin´s växelklot.

WP_20160812_001.jpg

Märklin har i sina växlar i C-räls serien ett växelklot som är gjort av någon typ av metall. På klotet är det en centrerad pigg på bägge sidor.


WP_20160812_001 (2).jpg

Dessa två piggar (inom röda markeringarna) filas bort med fil, de behöver inte filas ner till helt blankt då jag sett på bilder att även den svenska kloten har en liten utbuktning i mitten.

WP_20160812_003.jpg

När detta är gjort så målas halva klotet rött och andra halvan gul om man vill ha en svenskare variant. Man behöver inte fundera på vilken sida som skall målas gul respektive röd i detta läge, dock när man monterar dessa så är det "normala" tydligen att den gula sidan är uppåt mot spåret när växeln ligger i normalläge.
Vad normalläge är kan diskuteras på en MJ bana, men är väll att se som huvudspår. Jag har valt att i mina växlar montera dem mer efter om växeln ligger rakt fram eller för sväng, oavsett om det är "normalspår" eller inte på min bana, allt för enkelheten vid körning.

Refererar till artikel på Wikipedia om detta: Klotväxel på Wikipedia

Jag har målat med Tamiya XF-7 röd & Tamiya XF-3 Gul, dessa färger hade jag hemma men det går säkert bra med andra märken som fastnar på metall.

WP_20160811_004.jpg
(just detta exemplar var första försöket och här har jag inte filat tillräckligt på piggarna som sitter på klotet).

Men väl på banan så ser det helt ok ut och funkar nog för många byggare. I alla falla om man inte är ute efter 100% exakthet.WP_20160812_005.jpg


Slutligen en liten översiktsbild där man ser flera växlar och hur det ser ut på lite avstånd.

WP_20160812_006.jpg

Hoppas ni hittar lite inspiration med denna korta beskrivning.

Andra artiklar om spår

Spår
Växlar