Skillnad mellan versioner av "Skala S"

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök
m
(Ny struktur)
Rad 1: Rad 1:
<div id="content_view" class="wiki" style="display: block">
+
Skala S avser 1/64 på 22,5 mm spårvidd för normalspår. Den baseras på att 3/16 tum på modellen är 1 fot i verkligheten (engelska mått). Skalan har en viss närvaro i USA. i resten av världen är verksamheten i skala S begränsad. Varför skalan heter just S är omtvistat; antingen kommer det av '''''S'''even Eights'' från spårvidden eller ''Three '''S'''ixteenths'' från skalan ([http://www.trainweb.org/crocon/sinfo.html ref.]).
Skala S, 1/64, ligger mellan [[skala 0]] och [[H0]] vilket gör att många föredrar den, inte minst för att bygga smalspårsbanor. Den baseras på att 3/16 tum på modellen är 1 fot i verkligheten (engelska mått). Den är mest vanlig i USA men även i Australien och Nya Zeeland men förekommer även, dock i blygsam omfattning, i Europa. Ingenstans är skala S dock dominerande. [[Spårvidd]]en för normalspår är 22,5 mm.
+
 
 +
Det finns också smalspår i skala S, främst [[Sn3]] och Sn31/2. Viss verksamhet har också förekommit i Sn2 (USA) och Si (Europa).
 +
 
 
{| class="captionBox"
 
{| class="captionBox"
 
| class="captionedImage" |
 
| class="captionedImage" |
Rad 8: Rad 10:
 
|}
 
|}
  
Varför skalan heter just S är omtvistat; antingen kommer det av '''''S'''even Eights'' från spårvidden eller ''Three '''S'''ixteenths'' från skalan ([http://www.trainweb.org/crocon/sinfo.html ref.]).
+
==Utbud==
 
+
Utbudet är begränsat, i skala S finns det enstaka produkter av småserietillverkare och skalan ställer krav på [[scratchbygge]], På den nordamerikanska marknaden är skalan mest livaktig. Det finns en amerikansk tidskrift om skala S, [http://heimburgerhouse.com/s_mags2.php S Gaugian]. Utbudet i [[Sn3]] är antagligen större än utbudet för normalspår. I Storbritannien finns en förening som driver skalan, och en del banor, men där ligger fokus på självbygge. I resten av världen är skala S normalspår mycket liten.
Utbudet är begränsat, i skala S finns det enstaka produkter av småserietillverkare och skalan ställer krav på [[MJ-termer#Scratchbygge|scratchbygge]], På den nordamerikanska marknaden är skalan mest livaktig. Det finns en amerikansk tidskrift om skala S, [http://heimburgerhouse.com/s_mags2.php S Gaugian].
 
 
 
Smalspår är dock mest vanligt och då 3 engelska fot = 914 mm ([[Sn3]]). Det ger en spårvidd av 14,3 mm. Det finns även tvåfots smalspår, Sn2, som använder 10,5 mm spårvidd ([[H0n3]]-räls och -fordon; främst USA och Australien). NEM-normen har istället Si, som nyttjar [[N]]-skalans 9 mm spårvidd. [[H0]]-spårvidden 16,5 mm används för såväl meterspår som 1067 mm ("Kapspår", 3½ engelska fot), och kallas då Sm eller ibland Sn3½.
 
  
 
[[Vägfordon#1/64|Vägfordon]] och figurer finns i begränsad omfattning, dock kan figurer från en del militära modeller användas. 1/64 har också använts för en del leksaksbilar, t.ex. Matchbox på 1960- och 1970-talen.
 
[[Vägfordon#1/64|Vägfordon]] och figurer finns i begränsad omfattning, dock kan figurer från en del militära modeller användas. 1/64 har också använts för en del leksaksbilar, t.ex. Matchbox på 1960- och 1970-talen.
Rad 38: Rad 37:
  
 
[http://www.sn3.org/ Sn3 Org.]
 
[http://www.sn3.org/ Sn3 Org.]
</div>
 

Versionen från 28 februari 2021 kl. 12.52

Skala S avser 1/64 på 22,5 mm spårvidd för normalspår. Den baseras på att 3/16 tum på modellen är 1 fot i verkligheten (engelska mått). Skalan har en viss närvaro i USA. i resten av världen är verksamheten i skala S begränsad. Varför skalan heter just S är omtvistat; antingen kommer det av Seven Eights från spårvidden eller Three Sixteenths från skalan (ref.).

Det finns också smalspår i skala S, främst Sn3 och Sn31/2. Viss verksamhet har också förekommit i Sn2 (USA) och Si (Europa).

mswjr17_small.jpg

Midland & South Western Junction Railway 4-4-4T (2'B2') nr 17, byggd av Norman Patenden. Foto Trevor Nunn

Utbud

Utbudet är begränsat, i skala S finns det enstaka produkter av småserietillverkare och skalan ställer krav på scratchbygge, På den nordamerikanska marknaden är skalan mest livaktig. Det finns en amerikansk tidskrift om skala S, S Gaugian. Utbudet i Sn3 är antagligen större än utbudet för normalspår. I Storbritannien finns en förening som driver skalan, och en del banor, men där ligger fokus på självbygge. I resten av världen är skala S normalspår mycket liten.

Vägfordon och figurer finns i begränsad omfattning, dock kan figurer från en del militära modeller användas. 1/64 har också använts för en del leksaksbilar, t.ex. Matchbox på 1960- och 1970-talen.

I USA fanns vid mitten av 1900-talet något som hette American Flyer, tågmodeller som var ganska grova i utförandet och framförallt med relativt grov räls (kallas ibland Tinplate). Numera är modellerna utsökt detaljerade och det finns gott om konverteringssatser för att göra American Flyers mer skalenliga.

Wiki-artiklar om skalor

Skalor för normalspår

Tryckta referenser

Lennart Elg: "Skala S - en gyllene medelväg?" i Smalspårigt nr 29/1985 (Presentation av skalan).

Bo Hammarling: "Tillbehören i skala S." i Smalspårigt nr 29/1985 (Utbudet av tillbehör).

Per Ljungberg: "Att bygga 1067 i 1/60." i Smalspårigt nr 38/1988 (1067-förebilder på H0-spår i 1/60).
Per Ljungberg: "Att bygga 1067 i 1/60. Del 2." i Smalspårigt nr 39/1989.

Webreferenser

NASG (Amerikansk förning för modellbygge i skala S).

Craig S. O'Connell's S Scale Modeling Home Page

S Scale Model Railway Society (Storbrittanien)

S Gaugian (USA)

Sn3 Org.