Skala S

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Skala S, 1:64, ligger mellan skala 0 och H0 vilket gör att många föredrar den, inte minst för att bygga smalspårsbanor. Den baseras på att 3/16 tum på modellen är 1 fot i verkligheten (engelska mått). Den är mest vanlig i USA men även i Australien och Nya Zeeland men förekommer även, dock i blygsam omfattning, i Europa. Ingenstans är skala S dock dominerande. Spårvidden för normalspår är 22,5 mm.

mswjr17_small.jpg

Midland & South Western Junction Railway 4-4-4T (2'B2') nr 17, byggd av Norman Patenden. Foto Trevor Nunn

Varför skalan heter just S är omtvistat; antingen kommer det av Seven Eights från spårvidden eller Three Sixteenths från skalan (ref.).

Utbudet är begränsat, i skala S finns det enstaka produkter av småserietillverkare och skalan ställer krav på scratchbygge, På den nordamerikanska marknaden är skalan mest livaktig. Det finns en amerikansk tidskrift om skala S, S Gaugian.

Smalspår är dock mest vanligt och då 3 engelska fot = 914 mm (Sn3). Det ger en spårvidd av 14,3 mm. Det finns även tvåfots smalspår, Sn2, som kör på antingen 10,5 mm spv (H0n3-räls och -fordon; främst USA och Australien) eller 9 mm spv (H0e-material; främst Europa). Det beror dels på de olika spårviddsmåtten (2 engelska fot kontra 600 mm), dels på utbredningen av material för H0n3 kontra H0e i respektive område. Bland annat anses drivningar och mekanismer för H0n3 vara tyngre och mer driftsäkra än de i H0e eller N som används i Europa. H0-spårvidden 16,5 mm används för såväl meterspår som 1067 mm ("Kapspår", 3½ engelska fot), och kallas då Sm eller ibland Sn3½.

Vägfordon och figurer finns i begränsad omfattning, dock kan figurer från en del militära modeller användas. 1/64 har också använts för en del leksaksbilar, t.ex. Matchbox på 1960- och 1970-talen.

I USA fanns vid mitten av 1900-talet något som hette American Flyer, tågmodeller som var ganska grova i utförandet och framförallt med relativt grov räls (kallas ibland Tinplate). Numera är modellerna utsökt detaljerade och det finns gott om konverteringssatser för att göra American Flyers mer skalenliga.

Wiki-artiklar om skalor[redigera]

Skalor för normalspår

Några internetlänkar[redigera]

Craig S. O'Connell's S Scale Modeling Home Page
US National Assn. of S Gaugers
Sn3 Org.
S Scale Model Railway Society (Storbrittanien)
S Gaugian (USA)