Berliner-TT-Bahnen

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök

BTTB var en tillverkare av modelljärnvägar i skala TT i dåvarande Östtyskland. Företaget bildades när Zeuke förstatligades 1972, och övertog Zeukes hela sortiment och tillverkning.

Produkterna kännetecknades främst av en sjunkande kvalitet och ökande produktion. Modelljärnvägar var en viktig exportprodukt för DDR, och genom att fokusera på lågt pris kunde man exportera inte bara till andra kommunistiska stater, utan även väst. Knappt några nya produkter introducerades under BTTB-tiden, men några modeller genomgick förändringar i form av bättre detaljering och ny färgsättning. Samtidigt förämrades kvaliteten på materialet och på motorerna, och det är inte ovanligt att äldre Zeuke-material idag är i bättre skick än nyare BTTB-modeller.

Ett par svenska modeller nådde marknaden på 80-talet, främst ett tjeckoslovakiskt ellok ommålat för att se ut som ett Rc-lok med tillhörande personvagnar, samt ett litet östtyskt dielsellok med SJ-märkning och ett par godsvagnar. Efter murens fall 1989 marknadsförde man sig ett tag som "TT-Zeuke".

Berliner TT-Bahn gav också ut en serie modeller av östtyska meterspåriga Spreewaldbahn i H0m 1991-92 i samarbete med Bemo under namnet Bemo-Zeuke. Dessa modeller hade sitt ursprung i de modeller som togs fram av firma Herr och senare sålts som Zeuke/Herr Nebenbahn och Zeuke Schmalspurbahn. Modellerna övertogs också av Tillig.

BTTB gick i konkurs 1993, och köptes upp av Tillig, som har fortsatt att tillverka en del av företagets modeller, om än i klart förbättrad form. Eftersom produktionen var hög är det idag möjligt att köpa begagnade modeller från BTTB för låga priser i de länder där skalan är populär, till exempel Tyskland, Tjeckien och Ungern.

TT_skala_002.jpg

DSB My, tillverkad av BTTB på 70-talet. ett flertal versioner med olika röd kulör tillverkades.

BTTB importerades av Br. Jonsson från 1985.

Referenser

LOK: "TT lever." i Allt om Hobby nr 4/1985, s. 44 (Bröderna Jonsson importerar BTTB och Krueger).

KB: "MJ i Nürnberg. God fortsättning. Mässan runt på åtta spalter." i Allt om Hobby nr 2/1992 (Varumärke "TT-Zeuke" samt det återutgivna H0m-programmet).

Rutger Friberg: "Berliner-TT: Västeuropa i fokus och högre kvalitet." i Allt om Hobby nr 3/1993, s. 22.

zeuke.nl