Brawa

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Brawa_logo.jpg


Brawa – Artur Braun Modellspielwarenfabrik GmbH

Firman tillverkar modelljärnvägsprodukter i H0 och N och man har rykte om sig om att hålla en hög kvalitet och detaljeringsgrad på sina modeller.

Grunden för den nuvarande firman startade i Waiblingen (nära Stuttgart) 1948 då en viss Artur Braun öppnade en liten butik som sålde modelljärnvägsartiklar. Initialt sålde man andra tillverkares produkter, men 1955 började man med tillverkning i egen regi. Primärt olika elektriska tillbehör, bl.a. så lanserades en modell i H0 av linbanan Oberstdorfer Nebelhornbahn. Produktionen växte och man började även tillverka diverse andra el-artiklar för modelljärnvägar, t.ex. olika former av belysning, signaler mm. Som en följd av den ökande tillverkningen så grundades själva Brawa 1963 där firmans namn då utgjordes av begynnelsebokstäverna i grundarens efternamn Braun samt stadsnamnet Waiblingen. Allt eftersom blev lokaliteterna för trånga varför man istället flyttade till det närbelägna Remshalden. Man upprätthöll sin huvudsakliga tillverkningsnisch under många år, även om man av och till även bröt av med olika mindre modeller av järnvägsfordon och spårburna arbetsfordon.

Under 1980-talet fick man dock en succé med en fint detaljerad modell av en Köf II vilket öppnade upp för en utveckling av fler modeller av större järnvägsfordon. Till stor del kom man att specialisera sig på tyska förebilder från de tidiga epokerna. Under 1990-talet så inledde man även ett samarbete med den amerikanska firman Life-Like där man kom att bli bl.a. deras europeiske distributör men även hade ett visst producentansvar för en del av den firmans modeller. Man började nu även komma med modeller med modernare förebild från Väst- och Östtyskland samtidigt som man med t.ex. modeller som E 95, och under 2000-talet med modeller som S 2/6, befäste sina positioner som en av de mera exklusiva storserietillverkarna av europeiska modelljärnvägsfordon.

Brawa hade runt 70 anställda 2008. Sedan ett antal år drivs företaget av sonen Günter Braun. Man har utökat ytterligare och erbjuder idag ett ganska brett sortiment med tonvikt på H0 och N. Mellan 2010 och 2020 hade man också ett mindre sortiment godsvagnar i nollan. Någon modell i skala TT har också givits ut.

Brawa har importerats till Sverige genom åren, men haft en begränsad närvaro. Den svenska modell som kommit ut är ett TRAXX-lok för Green Cargo i H0.

Källor

Kataloger samt Internet i en fri översättning.

"Brawas nya containerkran." i Allt om Hobby nr 8/1974, s. 4 (Recension av motordriven kran).

Krister Brandt: "Allt om Hobby synar. Bravo Brawa! Smålok i H0." i Allt om Hobby nr 5/1987 (Brawas Köf, axelföljd B).

O.T. "Arnold lever!" i Allt om Hobby nr 6/1987 (Emtepe tar över som importör av Brawa).

Ola Terje: "Brawabyggsats i trä - va' bra!" i Allt om Hobby nr 5/1988 (Recension av lokstallsbyggsats i H0).

Rutger Friberg: "Rörelseteknik med minnesmetall." i Allt om Hobby nr 2/1990, s. 7 (Brawa intoducerar signaldrivar med minnesmetall).

RAF: "Brawa är mer än bara signaler och lampor." i Allt om Hobby nr 3/1994, s. 21.

Brawa (Hemsida).