Källor till modellmateriel

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Plastruct har bulkmaterial av olika sorters plast för modellbyggen. De har skivor, tråd, rör, koner, profiler men även plastark mönstrade ytor som träfasader, takpannor och korrugerad plåt.

Evergreen har bulkmaterial i styrénplast. Skivor, profiler, tråd, balkar, rör, en uppsjö olika träfasader, stenläggning, falsad takplåt, korrugerad plåt med mera.

Slater har bulkmaterial i styrénplast, under varumärket Plasticard. Slater har en hel den tegel- och stenmönstrade styrénark.

Modellhustillverkare som Vollmer, Auhagen och Faller har en del bulkmaterial, exempelvis takpanneark, i sitt sortiment
Norteastern Scale Lumber har skurna träpaneler i lindträ, samt lister i en mass dimensioner.

Svenska Rimbo-Grande och TeknoBygg har husdetaljer som fönster, varuautomater, dörrar, bensinpumpar med mera i sina sortiment, oftast i metall.

Polystyrénplast i form av släta ark med tjocklekar från 1 mm och uppåt finns naturligtvis från ovan nämnda tillverkare, men betingar ett mycket högt pris. Vill man köpa polystyrénskivor kan man också kontakta plastgrossister som Vink plast i Alby eller ULÖ Plast i Motala.

Akrylplast, ABS, polykarbonatplat, PVC och andra plaster kan också användas för modellbyggen, men de kräver ibland andra limnings- och bearbetningsmetoder.

Heki har polystyrénskumskivor med olika stenmönster under varunamnet Heki-Dur. Materialet är mycket lättbearbetat och kan användas till exempelvis större stenbyggnader. Polystyrénskummet är mycket känsligt för lösningsmedel varför vattenbaserat lim och färg bör användas.

Foamcore-skiva, även kallad Kapa-skiva eller cellpannå, är en pappersbeklädd skumplastskiva, 3-5 mm tjock, som är mycket formstabil och lätt att kapa. Materialet är utmärkt för att bygga större byggnader och/eller byggnadsstommar, då det är starkt och ytterst formbeständigt. Foamcore ("KAPA", "foamboard") finns bl.a. på Kram och Decorima.