Körhandtag

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Körhandtag är en handhållen körkontroll för att köra tåg på modelljärnvägen, som man bär med sig vid körning. Körhandtag kan vara både analoga och digitala. Körhandtag är nödvändiga för walk-around control. Ett körhandtag ger vanligen endast styrkommandon, det behövs också en trafo (för analoga system) eller en centralenhet (för digitala system). Körhandtag finns med sladd eller radio.

Eftersom kopplingen mellan digitala körhandtag och centralenheten i regel inte är standardiserad, måste man välja körhandtag med rätt systemprotokoll till sitt digitala system.

Referenser

Börje Lundvall: "TME - nytt svenskt köraggregat." i järnvägar! nr 4/1982 (Recension av analogt körhandtag).

Börje Lundvall: "Test: Kör tåg med CMOS." i järnvägar! nr 3/1983 (Recension av ett svenskt analogt körhandtag, Acontrol IM).

Hans Karlsson & Anders Eriksson: "Fritt fram: Standardiserad inkoppling av MJ-köraggregat." i Allt om Hobby nr 4/1984, s. 76 (Insändare om den s.k. värmlandskopplingen, en inkoppling av analoga körhandtag med fempolig DIN-kontakt).

Hans Karlsson & L. Anders Eriksson: "Standardiserad inkoppling av modelljärnvägens köraggregat." i järnvägar! nr 3/1986 (Beskrivning av den s.k. värmlandskopplingen, en inkoppling av analoga körhandtag med fempolig DIN-kontakt).

Lars Ljungberg: "Digitrax DT602DE trådlöst körhandtag." i Modelljärnvägsmagasinet nr 43/2020 (Recension av körhandtag för LocoNet).