Byggsatser i vitmetall

Från Svensk MJ-Wiki
(Omdirigerad från Vitmetall)
Hoppa till: navigering, sök
Byggsatser i s.k. vitmetall är gjorda i olika bly/tennlegeringar med låg smältpunkt, ungefär samma materiel som tennsoldater. Vitmetall gjuts vid förhållandevis låga temperaturer, och kan användas för småskalig produktion, även hemma i köket. Vitmetall har främst använts till byggsatser av rullande material, men även vägfordon, landskapsdetaljer och figurer. Tekniken har använts för MJ sedan 1950-talet. På den svenska marknaden är det framför allt DJH/Jeco som tidigare har tillverkat lokbyggsatser i vitmetall i skala H0, även om den senare delen av produktionen är mycket blandteknik med stora inslag av etsade delar. HNJ verkstad och Keyser har också producedrat några lokbyggsatser i vitmetall. Landskapsdetaljer har funnits från TeknoBygg i flera skalor.

Vitmetall limmas oftast, antingen med epoxilim eller s.k. snabblim, men kan med fördel lödas med lödtenn med låg smältpunkt.

Tryckta referenser

Iain Rice: Whitemetal Locos. A Kitbuilders Guide. Didcot: Wild Swan Publications 1989 (Sannolikt enda boken i ämnet, högst relevant för alla som ska bygga i vitmetall, inte bara lokbyggare).

Mats Björkelund: "Vitmetallcentrifugalgjutning." i Krister Brandt (red.): Modelltåg -92. Byggtipsblandning. Stockholm: Allt om Hobby 1991 (Gjutning hemma i köket).

Jörgen Bergfors: "Gjut själv i vitmetall." i Smalspårigt nr 54/1993.

Mats Dahlström: "En vitmetallbyggares bekännelser." i Smalspårigt nr 64/1998 (Erfarenheter av vitmetallbyggsatser).

Webreferenser

Smalspårsfrämjandets forum: Vitmetallödning - Hur få det att funka?

Wikipedia: Babbitts metall