Byggsats

Från Svensk MJ-Wiki
(Omdirigerad från Byggsatser)
Hoppa till: navigering, sök

En byggsats är en modell där tillverkaren överlåter en del av monteringen och oftast målningen till köparen (till skillnad från en "färdigmodell"). Normalt ingår en byggbeskrivning. Det finns byggsatser för de flesta delar till en modelljärnväg. De allra flesta byggnader säljs som byggsatser, liksom en del rullande material och en del vägfordon och landskapsdetaljer. Idag finns det ganska många alternativ på tekniker för byggsatser, t.ex. styrenplast, metaller, trä och kartong och 3D-printade delar. Oavsett teknik är skiljer olika byggsatser också i hur kompletta de är, och vilka moment som krävs av byggaren. Det finns byggsatser utan byggbeskrivning där köparen måste komplettera med delar från andra håll, till kompletta byggsatser med ett fåtal delar som redan är lackade och märkta.

Byggsatser ger möjlighet till variation på modelljärnvägen, genom att erbjuda ett större utbud. För den som vill göra en konvertering kan det också vara lättare att utgå från en byggsats än en färdig modell, eftersom modellen inte behöver demonteras. Många ser dessutom bygget av byggsatser som en trivsam del av hobbyn. Däremot tar det förstås längre tid att få en byggsats klar än att ställa en färdig modell på anläggningen.

Vid bygge av byggsatser behöver man inte ta byggsatskonstruktörens konstruktion som given. Det kan vara lämpligt att se byggsatsen som en utgångspunkt för en modell som byggaren styr över. Det kan vara värt att tänka att "nu ska jag bygga en sån och sån modell, med den och den byggsatsen som utgångspunkt". Modellen kan konverteras, detaljeras, målas om, märkas om och väderbitas för att närma sig en specifik förebild eller bli mer personlig. På så sätt får man modeller som har en egen personlighet och ligger närmare förebilden, även om man bygger en vanligt förekommande byggsats.

Andra wiki-sidor

Tillbaka till nybörjarguiden.

Referenser

Håkan Davidsson: "Verktyg för modellbyggaren." i Allt om Hobby nr 7/2010.

Håkan Davidsson: "Mer om hobbyverktyg." i Allt om Hobby nr 1/2011.

Johan Stenson: "Bygg ett byggbord." i Modelljärnvägsmagasinet nr 11/2012.

Roger Isacsson: "Minitips: En hjälpande hand." i Modelljärnvägsmagasinet nr 36/2019 (Krokodilklämmor för att hålla fast saker).

nmra.org: Beginners Guide Part 11: Tools