Byggsatser

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök

En byggsats är en modell där tillverkaren överlåter en del av monteringen och oftast målningen till köparen, normalt med en byggbeskrivning (till skillnad från en "färdigmodell"). Det finns byggsatser för de flesta delar till en modelljärnväg. De allra flesta byggnader säljs som byggsatser, liksom en del rullande material och en del vägfordon och landskapsdetaljer. Idag finns det ganska många alternativ på tekniker för byggsatser, t.ex. styrenplast, metaller, trä och kartong och 3D-printade delar. Oavsett teknik är skiljer olika byggsatser också i hur kompletta de är, och vilka moment som krävs av byggaren. Det finns byggsatser utan byggbeskrivning där köparen måste komplettera med delar från andra håll, till kompletta byggsatser med ett fåtal delar som redan är lackade och märkta.

Byggsatser ger möjlighet till variation på modelljärnvägen, genom att erbjuda ett större utbud. För den som vill göra en konvertering kan det också vara lättare att utgå från en byggsats än en färdig modell, eftersom modellen inte behöver demonteras. Många ser dessutom bygget av byggsatser som en trivsam del av hobbyn. Däremot tar det förstås längre tid att få en byggsats klar än att ställa en färdig modell på anläggningen.

Vid bygge av byggsatser behöver man inte ta byggsatskonstruktörens design som given. Det kan vara lämpligt att se byggsatsen som en utgångspunkt för en modell som byggaren styr över. Det kan vara värt att tänka att "nu ska jag bygga en modell av det och det loket, med den och den byggsatsen som utgångspunkt". På så sätt får man modeller som har en egen personlighet och ligger närmare förebilden, även om man bygger en vanligt förekommande byggsats.

Tekniker för byggsatser

Styrenplast
Trä och kartong
Resinplast
3D-printade byggsatser
Vitmetall
Etsade
Laserskurna byggsatser

Tillbaka till nybörjarguiden.