Byggnader till modelljärnvägen

Från Svensk MJ-Wiki
Version från den 24 juli 2018 kl. 21.33 av Admin (Diskussion | bidrag) (Ritningar)
Hoppa till: navigering, sök

De flesta modelljärnvägar har naturligtvis någon form av hus. Hur dessa ser ut är naturligtvis beroende på skala och förebild, och det finns också ett stort antal sätt att bygga dem.

Vi kan dock skilja på två huvudkategorier, nämligen hus från byggsatser, och hemmabyggda hus. Vid byggande av hus och andra MJ-tillbehör helt efter eget huvud och utan att man använder sig av delar ifrån byggsatser talar man om "scratch-byggen". Man gör allting ifrån scratch, dvs den engelska beteckningen på "från början". Naturligtvis finns det också många som blandar hemmagjorda element med köpta, och någon strikt distinktion finns inte mellan de två grupperna. Det förekommer ibland att man använder sig av delar ifrån olika byggsatser och sätter ihop dessa till nya byggnader eller föremål. Detta kallas för "Kit bashing".

Materialet kan variera stort. Byggsatser är oftast av plast, med olika trä- och kartongmaterial förekommer också. Hemmabyggarna koncentrerar sig kanske framför allt på olika plastmaterial, men använder också kartong, papper, trä eller vad som nu finns till hands. Det finns också en uppsjö metoder för att bygga husen, beroende på material, förebild, detaljkrav och så vidare.

Om byggsatser

Länkar till tillverkare (inte bara hus)

Andra artiklar om hus

Ett sätt att bygga enkla hus av kartong
Styrenplast är ett bra materiel för husbyggnad.
Källor till materiel för husbyggnad
Diö station
Industrier i modell

Referenser

Jörgen Bergfors: "Bygg ett hus! Del 1." i järnvägar! nr 2/1987 (Scratchbygge av ett torp i H0).
Jörgen Bergfors: "Bygg ett hus! Del 2." i järnvägar! nr 3/1987 (Scratchbygge av ett torp i H0).

"Tema: Husbygge" i Modelljärnvägsmagasinet nr 23/2015 (Tre artiklar om scratchbygge av hus).

Ritningar

"Ritning till godsmagasin för Borås-Ulricehamns Järnväg. Dalsjöfors. Varnum. Hökerum." i Skarvjärnet nr 3-4/1968.

"Landskrona-Kjeflinge Jernväg. Förslag till Lokomotivstall vid Landskrona." i Skarvjärnet nr 22. (Ritning på två-portars rundstall).

Gunnar Kålbäck: "Ärla godsmagasin." i Skarvjärnet nr 23. (Ritning och beskrivning).

Bengt Spade: "Byggtips till lokstall för ett lok. Lokomotivstallet i Karlsborg." i järnvägar! nr 1/1981. (Ritning på enportars rundstall, beskrivning och byggtips).