Byggsatser i styren

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Styrenplast används för många typer av byggsatser i MJ-sammanhang, framför allt byggnader men även landskapsdetaljer, vägfordon och en del rullande materiel. Med svensk förebild i H0 har det funnits 20-30 olika byggnader, samt en del rullande materiel från Rimbo Grande, SMJ och Lokstallet. Byggsatserna är förhållandevis lätta att montera (även om kvaliteten på byggsatserna naturligtvis varierar). Styrenplast i byggsatser förekommer i två varianter, formpressat och vakuumformat. Formpressat är absolut vanligast; vakuumformat är en enklare teknik som lämpar sig för småskalig produktion och inte ger lika bra resultat. VVA har använt vakuumformning för en del personvagnstak.

För sammanfogning av plastmodeller används antingen plastlim eller snabblim, se styrenplast. För ett bra resultat behöver modellerna i regel målas. Styren kan visserligen gjutas i olika färger, men någon riktigt bra yta blir det inte.

Referenser

Rickard Areschoug: "Plastmodellbygge för nybörjare. Del 1." i Allt om Hobby nr 7/1984 (Grunder, verktyg).
Rickard Areschoug: "Plastmodellbygge för nybörjare. Del 3." i Allt om Hobby nr 1/1985 (Målning, dekaler).

Iain Rice: Plastic Structure Kits. Making the Most of the Wills Scenic Series. Didcot: Wild Swan Publications 1988 (Husbygge med plastbyggsatser från Wills).

Mats Björkelund: "Vakuumformning i plast." i Smalspårigt nr 73/2000 (Hur man kan vakuumforma själv).