Skillnad mellan versioner av "El på modelljärnvägen"

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök
m (Andra artiklar om el)
m (Andra wikiartiklar om anläggningsbygge)
Rad 22: Rad 22:
  
 
==Andra wikiartiklar om anläggningsbygge==
 
==Andra wikiartiklar om anläggningsbygge==
[[Planera en modelljärnväg|Planering]]<br /> [[Ramverk]]<br /> [[Moduler]]<br /> [[Rangerspel]]<br /> [[Spår]]<br /> [[Signaler]]<br /> [[Landskap]]</div>
+
[[Planera en modelljärnväg|Planering]]<br />  
 +
[[Ramverk]]<br />
 +
[[Moduler]]<br />
 +
[[Rangerspel]]<br />  
 +
[[Spår]]<br />  
 +
[[Signaler]]<br />  
 +
[[Landskap]] <br/>
 +
[[Byggnader till modelljärnvägen]] <br/>
 +
[[Bilar till modelljärnvägen]]
 +
</div>

Versionen från 9 september 2018 kl. 22.49

En grundläggande kompetens i ellära är bra för att förstå grunderna för el i MJ-sammanhang. En enkel introduktion finns här och här . Olika material leder ström i olika stor omfattning. Material som leder ström kallas ledare, det gäller de flesta metaller. Material som inte leder ström kallas isolatorer, det gäller plast, gummi, trä mm.

En modelljärnväg drivs med lågspänning, 10-18 volt. Lågspänning är i princip helt ofarligt. Historiskt sett har det funnits analoga system för MJ med både växelström (AC) och likström (DC). Idag används digitala system i allt större omfattning.

Vanlig hushållsel är ca 230 volt växelström (med en frekvens på ca 50 Hz). Denna spänning är direkt livsfarlig! För att den ska kunna omvandlas till hanterlig lågspänning (12-18 volt) behövs en transformator, dessa kan köpas i MJ-handeln. Med tanke på riskerna får ingen som saknar kunskap göra kopplingar med hushållsel. Köp alltså transformatorn.

En grundläggande egenskap för fungerande elektricitet är en sluten krets. För att ström ska flyta krävs det att strömkällans bägge poler är inkopplade. Är motståndet mellan polerna mycket lågt kommer mycket ström att flyta (se Ohms lag); man talar då om en kortslutning. För att hindra att komponenter skadas av detta finns i regel olika former av säkringar i en krets (för hushållsel gäller proppar eller automatsäkringar). På svagströmssidan kan säkringar också nyttjas. För att en krets inte ska kortslutas krävs alltså en tillräcklig resistans i kretsen, t.ex. motorn i ett MJ-lok.

El för digitalbana

Att koppla el för en digital anläggning ställer delvis andra krav än att göra det för en analog anläggning. Allan Gartner har en utmärkt hemsida om detta - läs den!
Allan Gartners Wiring for DCC.

Andra artiklar om el

Lysdioder
Signaler med Charlieplexing
DC
AC
Analog

Andra wikiartiklar om anläggningsbygge

Planering
Ramverk
Moduler
Rangerspel
Spår
Signaler
Landskap
Byggnader till modelljärnvägen
Bilar till modelljärnvägen