Bilar till modelljärnvägen

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Det är få modelljärnvägar som inte har ett vägfordon någonstans på anläggningen. Bilar är naturligtvis bara en av många landskapsdetaljer som kan användas för att göra en modelljärnväg mer levande, men de har länge varit ett kärt nöje hos många MJ-byggare att förse sin bana med vägfordon. För många är det det egen hobby i hobbyn.

För den som vill bygga en förebildstrogen modelljärnväg kan vägfordon användas till att indikera för betraktaren vilken epok (och plats) som avses, eftersom vägfordon i allmänhet ersatts snabbare än järnvägsfordon och byggnader, t.ex.

Skalor för bilmodeller[redigera]

Nedan presenteras övergripande utbudet av vägfordon i olika skalor.

1/24[redigera]

1/24 (ibland 1/25) är den stora skalan för plastbyggsatser av bilar och lastbilar. Kan användas till skala G (1/22,5).

Länkar: Wikipedia: 1:24 scale

1/35[redigera]

1/35 är den stora skalan för plastbyggsatser av militärfordon, med ett stort utbud av stridsfordon och militära figurer. Det finns även en del andra militära fordon ("softskins") som kan "civiliseras" om man är ute efter fordon till sin bana i närliggande skala 1 (1/32). Det finns också en del färdiga samlarmodeller i 1/32 i zinkgjutgods, och det finns några plastbyggsatser av civila vägfordon i 1/32 av Heller och Airfix.

Länkar: Wikipedia: 1:35 scale, 1:32 scale

1/43[redigera]

1/43 är den stora skalan för samlare av bilmodeller i metall, och också den nominella skalan för många äldre leksaksbilar, såsom Dinky Toys och Corgi Toys. Det innebär att för den som bygger modelljärnväg i skala 0 (1/43,5-1/48) finns det ett stort utbud av bilmodeller att tillgå. Det finns dessutom en viss produktion av plastbyggsatser i denna skala. Både brittiska och kontinentaleuropeiska förebilder är vanliga.

Länkar: Wikipedia: 1:43 scale
CR046_54490886-fb80-4f6b-aa33-b34a1a96574b_1024x1024.jpg
En Ford Anglia från Oxford Diecast

1/64[redigera]

1/64 har använts för leksaksbilar och en del samlarmodeller. I många fall är dock 1/64 endast en nominell skala, så den reella skalan kan variera. 1/64 motsvarar skala S.

Länkar: Wikipedia: 1:64 scale

1/76[redigera]

1/76 är detsamma som skala 00, i denna skala finns det både ett rätt omfattande utbud av byggsatser i vitmetall och resinplast, samt färdigmodeller i zinkgjutgods. Dessa riktar sig både till MJ-marknaden och samlare av bilmodeller. Plastbyggsatser för 1/72 ligger dessutom nära i storlek. I 1/76 dominerar brittiska förebilder helt.

1/87[redigera]

Vägfordon för 1/87 har sin bakgrund som just detaljer för modelljärnvägar i skala H0, men också kommit att bli ett samlargebit som egen hobby. Det finns ett stort utbud, och produktionen domineras av färdigmodeller i styrenplast, men även färdigmodeller i zinkgjutgods, vitmetallbyggsatser, byggsatser i resinplast och plastbyggsatser förekommer. H0 domineras av kontinentaleuropeiska och amerikanska förebilder.

Tillverkare: Wiking, Brekina, Herpa, Roskopf
Länkar: Simba-dickie: 1:87 VW T1 Samba bus (Radiostyrd folkabus i H0), RcLastbilar.se: Modeller 1/87 (Diskussionsforum för självbygge av H0-fordon).
Automodell-Brekina-Opel-Rekord-P2-Limousine.jpg
En Opel Rekord P2 från Brekina

1/160[redigera]

Precis som för 1/87 har vägfordon för 1/160 sin bakgrund i modelljärnvägsbranchen i skala N, och utbudet domineras av färdigmodeller i plast, samt en del modeller i zinkgjutgods.

Tillverkare: Wiking, Herpa

Rörliga vägfordon[redigera]

För den som inte nöjer sig med bilar som står stilla finns det idag två alternativ:

  • Faller Car System är ett system från 1987 för autonom trafik som styrs av en magnetisk tråd i vägbanan, som finns för H0 och N.
  • Radiostyrda modeller minityariseras hela tiden, och går nu att åstadkomma i skala H0. Det innebär oftast ett inslag av självbygge.

Andra wiki-sidor om anläggningsbygge[redigera]

Byggnader till modelljärnvägen
Landskap

Referenser[redigera]

Model Car World (Butik för samlarbilar i skalor mellan 1/76 och 1/18).