Svenska hållplatser
En hållplats är en plats på linjen för trafikutbyte som saknar signaler, enligt de bestämmelser som gällt förr. Hållplatser byggs framför allt för persontrafik på platser som inte kräver en station.
Utvecklingen av hållplatser
De första hållplatserna tillkom på platser som inte riktigt motiverade att man byggde en station. Ofta behövde man ändå ha utbyte av både trafikanter och gods, varför många tidiga hållplatser hade sidospår. I så fall benämndes de "håll- och lastplatser" och hade i regel signaler. Denna typ av hållplatser byggdes redan när när järnvägen byggdes, men har också tillkommit efterhand som nya trafikbehov uppstått.
Älmås håll- och lastplats på Halmstads-Bolmens Järnväg 1923, 1067 mm. Älmås tillkom 1889 när banan byggdes. Notera T-semafor och växelklot. Källa Digitalt museum JvmKDAA09241 |
Dessa håll- och lastplatser lades gärna vid en banvaktsstuga och var försedda med någon form av väntrum, ibland sammanbyggt med banvaktsstugan. Då kunde också viss försäljning av biljetter ske, samt eventuellt polletering av resgods och ilgods.
Nästa större utbyggnad av hållplatser inleddes när rälsbussar började införas på 1920-talet. Under konkurrens från den snabbt ökande landsvägstrafiken ökade järnvägarna sin service genom att ha flera stopp. Denna typ av hållplatser låg ofta vid en vägkorsning, och var i allmänhet väldigt enkla. Ibland fanns endast en kort plattform, en hållplatsskylt och en s.k. plåtstins för att signalera till rälsbussföraren att en ville stiga på. I vissa fall tillhandahölls också en kur.
Fallet hållplats på Inlandsbanan 1938, en enkel hållplats med en kort plattform, en hållplatsskylt, en plåtstins och en obevakad järnvägsövergång. Källa Digitalt museum JvmKBEB04174:01 |
Efterhand som stationer började stängas fr.o.m. 1950-talet byggdes de i många fall om till håll- och lastplaster, eller till hållplatser om godstrafiken var liten. Många moderna stationer för lokaltrafik är i själva verket hållplatser.
Enebybergs hållplats på Roslagsbanan 1970, 891 mm. Foto Gunnar Hillbo, Digitalt museum 2108-7039 |
Helenellunds station norr om Stockholm 2012, som trafiktekniskt är en hållplats. Foto Bengt Bäverman, Wikimedia Commons |
Hållplatser i modell
En hållplats i modell erbjuder intressanta detaljer längs banan och en möjlighet till extra stopp för vissa persontåg. Några olika varianter för hållplatser har producerats i modell.
Skala H0
- Heljan plastbyggsats
- - Katalognummer 156 Tormestorp hållplatsstuga, senare flyttad till Klippan (1983).
- KMJK släppte hållplatskuren i Karlevi som laserskuren byggsats 2011.
- TeknoBygg släppte Varps hållplatsstuga ur som laserskuren byggsats 2012.
- Jeco släppte en hållplatsstuga av SJ:s utvecklingsbara typ som färdigmodell 2013.
- WinterZone har producerat Slitshults hållplatskur som 3D-printad byggsats.
- One87 släppte en hållplatsskylt av SJ äldre typ 2018.
- Joswood släppte Piteälvsbrons hållplatskur som färdigmålad laserskuren byggsats 2021.
Skala 0
- KMJK släppte hållplatskuren i Karlevi som laserskuren byggsats 2011.
- WinterZone har producerat Slitshults hållplatskur som 3D-printad byggsats.
Skala 1
- WinterZone har producerat Slitshults hållplatskur som 3D-printad byggsats.
Skala G
- WinterZone har producerat Slitshults hållplatskur som 3D-printad byggsats.
Andra wikisidor
Hållplatsritningar
Stationshus
Godsmagasin
Banvaktsstugor
Tryckta referenser - modell
Lars-Olof Karlsson: "Tormestorp/Klippan i H0." i Allt om Hobby nr 6/1983 (Presentation av Heljans modell).
"Moräng." i Allt om Hobby nr 7/1988 (Hållplatsstuga som klippark).
Krister Brandt: "Handgrepp för halvnollhusbyggare." i Krister Brandt (red.): Modelltåg -90. Idébok för miniatyrrallare. Stockholm: Allt om Hobby 1989 (Grundtekniker för husbyggnad i trä och fönster med dragstift; bygge av hållplatskuren i Plate).
Dan Berglund: "Bygg en hållplatskur." i Krister Brandt (red.): Modelltåg -94. Stort & smått. Stockholm: Allt om Hobby 1993 (Hållplatsskuren från Rösstegen, DVVJ).
Hans Richert: "Munkekullen." i Krister Brandt (red.): Modelltåg -94. Stort & smått. Stockholm: Allt om Hobby 1993 (Hållplatskur med pagodtak).
"Karlevi hållplatskur." i Modelljärnvägsmagasinet nr 6/2011, s. 11 (Notis om kur från KMJK).
"Byggsatser från KMJK." i Allt om Hobby nr 2/2011, s. 24 (Notis om hållplatsstuga från Karlevi, dressinbod från Stigtomta och brandstation från Ljungbyholm, H0).
Hans Svensson: "Tema med variationer." i Allt om Hobby nr 1/2012 (Bygge och modifiering av laserskuren hållplatsbyggnad från TeknoBygg i H0, Varps hållplats).
"Fler hus från Jeco." i Allt om Hobby nr 4/2013, s. 8 (Notis om faluröd villa, hållplatsstuga och avträde från Jeco).
Tobias Ljung: "Loskogen. Med BLJ som förebild." i Smalspårigt nr 141/2017 (Hållplatskuren från Rörshyttan i 1:45).
"One:87." i Modelljärnvägsmagasinet nr 35/2018, s. 6 (SJ hållplatsskylt och Csam-container).
"Piteälvsbrons hållplats." i Modelljärnvägsmagasinet nr 50/2021, s. 6 (Färdigmålad modell från Joswood).