Inkörning och smörjning

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Inkörning

Nya modeller av lok behöver oftast köras in för att gå jämnt och bra. En del tillverkare har instruktioner för hur deras lok ska köras in medan andra inte har det. Det finns inga riktiga regler för vad som är bäst och hur det "ska" vara, utan nedanstående är baserat dels på sådant som flera tillverkare beskriver likadant och dels på erfarenheter. Tipset gäller de flesta skalor och typer av lok.

Somliga kör in lok på ett rullställ. Därmed behövs ingen bana eller utlagda spår, vilket kan vara en fördel. Nackdelen är att drivningen inte får röra sig i sidled, boggier och kardanaxlar får då inte vrida sig, liksom att förskjutbara hjulaxlar inte får röra sig i sidled.

En rundbana eller bara spåroval på ett bord eller på golvet (dammsug i så fall först!) är lämpligt, så att det både finns kurvor och rakor. Sätt loket på spåret och kör det i en riktning i "lagom" hastighet i 20–30 minuter. Stanna sedan loket och vänd på det med handen. Kör det sedan åt samma håll i lika lång tid som förut. Därmed går loket åt samma håll men drivningen får gå åt andra hållet eftersom du har vänt på loket, vilket också innebär att boggier m.m. får vridas, skjutas osv. åt andra hållet.

Optimalt är egentligen att ha spår i en 8. Då räcker det med att byta körriktning efter halva tiden.

OBS: En del tillverkare rekommenderar att loket smörjs enligt instruktion innan användning, så läs alltid manualen innan inkörning.

Smörjning

Efter inkörning kan det vara läge att smörja loket. Det är samma här, att en del tillverkare har instruktioner för detta medan andra inte har det. Så, återigen – läs manualen. Lagringar bör generellt ges en bråkdel av en droppe lokolja (eller helsyntetisk motorolja). Kugghjul bör ges en minimal klick lokfett. Överdosera inte olja och fett!

Torka gärna av lagringar och kugghjul efter smörjning innan du ställer loket på spåret igen för att undvika att spåret blir fett och oljigt. Ett översmort lok beckar också lätt ihop om det inte används ofta, och måste då tas isär och göras rent ordentligt.

Andra wiki-sidor

Tillbaka till sidan för nybörjare.