Z

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Z-skalan är den minsta av de etablerade modelljärnvägsskalorna. Med sina 1/220 och endast 6,5 millimeter spårvidd är den betydligt mindre än sina konkurrenter. Den introducerades 1972 av Märklin, då hette skalan Miniclub, men ännu idag finns endast en handfull tillverkare aktiva.

Tillverkare

Märklin är den främsta tillverkaren inom Z-skalan, och står för större delen av den sammanlagda produktionen. Ytterligare några finns dock numera, bland annat Micro Trains som tillverkar amerikanska modeller, och ett par japanska, till exempel Pro-Z och Real ZJ.

130-31.jpg

En Rc2 från Freudenreich Feinwerktechnik

Artitec
Brawa
Faller
Märklin
Peco
Preiser
Vollmer

Utbud

Utbudet i skala Z är begränsat. Med Märklin som ledande tillverkare faller det sig naturligt att tyska modeller är de bäst representerade. De mindre tillverkarna innebär dock också att det finns goda möjligheter att köra amerikanskt eller japanskt. För den som vill köra skandinaviskt är utbudet inte lika stort, Freudenreich Feinwerktechnik har dock gett ut en del svenska modeller.

Peco har flexräls.

Utbudet av detaljer är begränsat. Faller och Vollmer tillverkar husbyggsatser och Preiser har ett sortiment figurer, i övrigt är det ont om tillbehör.

Wiki-artiklar om skalor

Skalor för normalspår

Tryckta referenser

"Nyast inom mj-hobby: Skala 1:200 spårvidd 6.5 mm." i Allt om Hobby nr 2/1972 (Märklin lanserar miniclub. Notera skalfelet i rubriken).

Peter Langhorst: "Spår Z - Tåg för mogen ungdom." i Allt om Hobby nr 8/1987 (Skala Z på femtonårsdagen).

"Svenskt i skala 1:220." i Allt om Hobby nr 5/2014 (Notis om Freudenreich Feinwerktechnik).

Jocke Sannagård: "Nördingebanan. Banan på en halv kvadratmeter."i Allt om Hobby nr 6-7/2016 (Reportage).

Hans Beckman: "Z-skalan växer till sig." i Modelljärnvägsmagasinet nr 38/2019 (Reportage om Freudenreich Feinwerktechnik).

Stefan Nilsson: "Z i Lindesberg." i Modelljärnvägsmagasinet nr 38/2019 (Reportage från modelljärnvägen hos hembyggdsföreningen i Lindesberg).

Dirk Kuhlmann: "Rapport från Strandgatan." i Modelljärnvägsmagasinet nr 42/2020 (Tittskåpsanläggning i skala Z).

Anders Remar: "Bygg en anläggning i Z!" i Modelljärnvägsmagasinet nr 43/2020.

Webreferenser

Artitec Shop (Byggnader och detaljer i Z).

Freudenreich Feinwerktechnik (Tillverkare i Z med en del svenskt på programmet)

Z.Scale.Hobo (Webbutik för Z).