Live steam

Från Svensk MJ-Wiki
(Omdirigerad från Live-steam)
Hoppa till: navigering, sök

Live Steam, "levande ånga" är ett samlingsbegrepp på en verksamhet, där ångloken verkligen drivs med ånga, och inte med en liten elmotor. Live steam finns i många olika skalor och storlekar, engelska Hornby producerade ett lok i skala 00 mellan 2003 och 2011, enligt vissa uppgifter finns det hembyggare som lyckats få livesteam lok i skala N att rulla för egen maskin. Dock är det vanligast med lite större storlek på lok och vagnar.

Man kan skilja mellan de mindre skalorna, där man fortfarande står vid sidan av sitt lok, och de större skalorna, där man faktiskt åker med sitt tåg. Egentligen är det lite fel att tala om skalor här, det som gäller är olika spårvidder, en vanlig spårvidd är 45 mm, då kan man både köra smalspårig materiel, i ungefär 1:20 till 1:25 (jämför skala G) , men även köra ett normalspårigt Märklinlok i skala 1. Andra vanliga spårvidder är 3,5 tum, 5 tum och 7,25 tum. Måtten angivna i tum antyder en viss dominans från England och USA, och det är därifrån de flesta tillverkarna härstammar. Spårvidden 7,25 tum är vanlig i England, i viss mån i Tyskland, och vissa delar av USA, framför allt längs östkusten, "New England". I övriga USA, runt de stora sjöarna och i Californien så är det 7,5 tum som gäller.

När det gäller livesteam lok för 45 mm spårvidd, är troligen den mest kända tillverkaren Aster, från Japan. I England finns sedan gammalt ett stort intresse och utbud, med tillverkare som Brandbright , Roundhouse, , Accucraft m fl. I USA finns Accucraft, sen har Aristocraft och USA Trains något livesteamlok på programmet, även om dessa firmor i huvudsak tillverkar konventionella tåg med 45 mm spårvidd. Engeska Accucraft har nästan enbart smalspårslok i sin katalog medan amerikanska Accucraft tillverkar normalspåriga lok .Det finns ett par tillverkare i Tyskland, Regner och tidigare nämnda Märklin. De flesta av tillverkarna kan både leverera kompletta lok och även byggsatser. Det finns även att par tillverkare av ångmaskiner, Mamod och Vilesco som har några lok i sin katalog.

Det finns livesteam lok i många olika prisklasser, stora normalspårsmaskiner från Aster eller amerikanska Accucraft (tänk Big Boy, Challenger eller PRR K-4) kostar i paritet med en bättre begagnad bil, medan de enklaste Mamod loken inte kostar mer än ett bättre H0-lok.

Live steam lok måste naturligtvis eldas med någonting, och för lok i de mindre skalorna finns flera varianter. Enklast men även sämst är att elda med bränsle i fast form, "Meta-tabletter", Esbit eller liknande. Nackdelarna är att det är i princip omöjligt att reglera elden, när man fått fyr på tabletten så brinner den, intensivt i början, mindre intensivt på slutet. Sedan är effekten från en Metatablett för liten för att värma annat än de allra minsta loken. Dessutom anses de lukta illa, somliga säger att det luktar kamelskit om Metatabletter.

Nästa bränsle är gas, vanlig butan-propan blandning, som man köper på macken. Gasen brinner bra, har man bara en stor gastank i loket så kan man köra länge utan att behöva fylla gas. Normalt finns en kran på gasledningen, så man enkelt kan reglera lågans storlek. När man kör ett litet livesteamlok, så blir hela loket varmt, eller snarare hett. Sitter då gastanken i hytten, så blir även denna het, och detta gör att gasen får högre tryck, vilket bara är bra för förbränningen. Det är enkelt att elda gasdrivna livesteamlok, i princip bara att tanka gas och tända lågan.
Man kan även elda loken med alkohol, men det kräver lite mera av eldaren/föraren. Dels måste man ha en fläkt som ger drag innan man fått upp trycket i pannan, dels kan brännaren vara lite lynnig och kräva en del justering innan den går bra. Man får se upp med alkoholen, vissa sorter innehåller för mycket vatten för att brinna bra.

Till sist kan man även elda ett litet livesteam lok med kol, precis som förebilden. En kolfyr kräver ständig passning, detta gäller inte minst för de minsta loken.

Livesteam lok körs med fördel utomhus, t.ex. på en bana i trädgården. Redan en konventionell modelljärnväg med 45 mm spårvidd ställer stora krav på utrymme, och med livesteam tillkommer även krav på ventilation, brandsäkerhet mm, så en utomhusbana är oftast bästa lösningen. Det finns en del exempel där skickliga modellrallare lyckats bra med att integrera en 45 mm bana tillsammans med den övriga trädgården, med växter blommor mm.

Livesteamlok i de större skalorna, de som man kan åka med själv, är oftast koleldade.

Andra wiki-sidor

G
16 mm
Skala 1

Tillbaka till nybörjarguiden

Referenser

Jan Gunnarsson: "Gotlandslok som ångdriven modell." i Allt om Hobby nr 6/1974 (Live-steam bygge på G-spår).
Jan Gunnarsson: "Bygg ett ånglok del 2. Ångpannan." i Allt om Hobby nr 7/1974.
Jan Gunnarsson: "Gotlandsloket i mässing 3." i Allt om Hobby nr 8/1974 (Ramverk och hjul).
Jan Gunnarsson: "Gotlandsloket i mässing 4." i Allt om Hobby nr 1/1975 (Cylinderblock).
Jan Gunnarsson: "Gotlandsloket i mässing 5." i Allt om Hobby nr 2/1975 (Slidskåp).
Jan Gunnarsson: "Gotlandsloket i mässing 6." i Allt om Hobby nr 3/1975 (Cylinderklädsel, slidstyrning).
Jan Gunnarsson: "Gotlandsloket i mässing 7." i Allt om Hobby nr 4/1975 (Maskineri).
Jan Gunnarsson: "Gotlandsloket i mässing 8." i Allt om Hobby nr 5/1975 (Gångbord, sotskåp, panndetaljer).
Jan Gunnarsson: "Gotlandsloket i mässing 9." i Allt om Hobby nr 6/1975 (Armatur).
Jan Gunnarsson: "Gotlandsloket i mässing 10." i Allt om Hobby nr 7/1975 (Armatur).
Jan Gunnarsson: "Gotlandsloket i mässing 11." i Allt om Hobby nr 8/1975 (Armatur).
Jan Gunnarsson: "Nu blir Gotlandsloket äntligen klart!" i Allt om Hobby nr 1/1976.

Jan Jangö: "Live steam: ljuset kommer från Borås." i Allt om Hobby nr 5/1983 (Starten för anläggningen hos Borås Miniatyrånglokssällskap).

Anders Hässler: "Live Steam: Låt inte spåren förskräcka." i järnvägar! nr 1/1985 (Spårbyggnad för live-steam).

Jan Jangö: "Tåg mot Rustansberg! Dra in fötter och armar!" i Allt om Hobby nr 6/1986 (Reportage från Borås Miniatyrånglokssällskap).

Krister Brandt: "BMÅS ångar på!" i Allt om Hobby nr 5/1989 (Reportage).

Anders Östlund: "En tippvagn för 7 1/4" - storskaliga planer för trädgårdsbruk." i Smalspårigt nr 72/2000.

Per Ljungberg: "Modelljärnväg i stor skala. Spårbygge i 7 1/4"." i Modelljärnvägsmagasinet nr 22/2015.

Joakim Sannagård: "Ett brinnande intresse." i Allt om Hobby nr 3/2018 (Reportage från Borås Miniatyrånglokssällskap).

Hornby Forum: Is 00 gauge live steam range given up?