Hornby

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Är ett företag med mycket gamla anor och historia som leksakstillverkare i Liverpool, England. Den ursprungliga föregångaren - Meccano Ltd, bildades runt ett patent som 1901 beviljades engelsmannen Frank Hornby (1863-1936) för "förbättringar av leksaker och läromedel för barn och ungdom". Framgångarna med dess produkter ledde 1920 till att sortimentet utökades med leksakståg, Hornby Trains i skala 0. Tågen var från början tillverkade i pressad bleckplåt och urverksdrivna. Eldrift utvecklades via nätspänning till att 1938 resultera i en produktlinje med tåg i skala 00 som förutom urverksdriften även kunde fås med drift genom lågspänd likström via en tredje räl - Hornby Dublo.

Efter en produktionspaus under 2:a världskriget gick tillverkningen av elektriskt drivna tåg vidare. Trerälssystemet övergavs 1959 till förmån för tvåräls. Fortsättningen fram till dagens företagskonstellation kom att medföra upp- och nedgångar, omstruktureringar av sortiment, samgåenden med och skilsmässor från affärspartners och ägare. Under dessa omvandlingar uppträdde verksamheten under namn och varumärken som Tri-ang Hornby, Hornby Railways, Hornby Group Plc och slutligen Hornby Hobbies Ltd med varumärket Hornby.

Vid samgåendet med Tri-ang 1965 omlokaliserades tillverkningen och låg fram till 1995 i en fabrik i Margate, Kent. Idag är tillverkningen förlagd i Kina.

Mellan 2003 och 2011 producerades ett live-steam lok i skala 00.

Genom uppköp under 2004 utökade Hornby innehavet av varumärken med Arnold (skala N och TT), Electrotren (skala H0), Jouef (skala H0), Lima (skala H0 och 00) och Rivarossi (skala H0). Dessutom har Hornby köpt andra tillverkare i andra närliggande branscher, såsom Airfix, Humbrol och Scalectrix.

Hornby har haft problem med lönsamheten de senaste åren, även om man rapporterade en viss förbättring 2018. I och med pandemin 2020 förbättrades dock lönsamheten för Hornby kraftigt och man gjorde vinst för första gången på flera år.

Hornby har inte haft någon större närvaro i Sverige, likson andra brittiska tillverkare i allmänhet. Ett par svenska godsvagnar i H0 från Limas gamla produktion har kommit i nya upplagor med olika varumärken efter uppköpet av Rivarossi 2004.

Tryckta referenser

Redaktionen: "Nygamla Gre/Gbs." i Modelljärnvägsmagasinet nr 4/2010 (F.d. Lima Gre från Hornby).

Adrian Allum: "Roy's railway." i Modelljärnvägsmagasinet nr 38/2019 (Bana med Hornby Dublo treräls).

"Störningar hos Hornby." i Allt om Hobby nr 2/2021, s. 26 (Leveransstörningar m.a.a. Brexit).

Webreferenser

BBC: Hornby: Model Train Maker Steams Ahead in Lock-down (Bättre resultat under pandemin 2020).

British Railway Modeling: The History of Hornby: Tri-ang Hornby era (2019-03-05)

Hornby (Hemsida).

Hornby Forum: Is 00 gauge live steam range given up?

Independent.ie: Hornby sales falter but troubled toymaker claims to be on track (2018-09-26)

Kentonline: Model Train Giant Hornby Hit Hard by Supply Chain Problems (2021-12-01)

Wikipedia: Hornby