Hornby

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Är ett företag med mycket gamla anor och historia som leksakstillverkare i Liverpool, England. Den ursprungliga föregångaren - Meccano Ltd, bildades runt ett patent som 1901 beviljades engelsmannen Frank Hornby (1863-1936) för "förbättringar av leksaker och läromedel för barn och ungdom". Framgångarna med dess produkter ledde 1920 till att sortimentet utökades med leksakståg, Hornby Trains i skala 0. Tågen var från början tillverkade i pressad bleckplåt och urverksdrivna. Eldrift utvecklades via nätspänning till att 1938 resultera i en produktlinje med tåg i skala 00 som förutom urverksdriften även kunde fås med drift genom lågspänd likström via en tredje räl - Hornby Dublo.

Efter en produktionspaus under 2:a världskriget gick tillverkningen av elektriskt drivna tåg vidare. Trerälssystemet övergavs 1959. Fortsättningen fram till dagens företagskonstellation kom att medföra upp- och nedgångar, omstruktureringar av sortiment, samgåenden med och skilsmässor från affärspartners och ägare. Under dessa omvandlingar uppträdde verksamheten under namn och varumärken som Tri-ang Hornby, Hornby Railways, Hornby Group Plc och slutligen Hornby Hobbies Ltd med varumärket Hornby.

Vid samgåendet med Tri-ang 1965 omlokaliserades tillverkningen och låg fram till 1995 i en fabrik i Margate, Kent varefter den flyttades till Kina.

Genom uppköp under 2004 utökades innehavet av varumärken med Arnold (skala N och TT), Electrotren (skala H0), Jouef (skala H0), Lima (skala H0 och 00) och Rivarossi (skala H0)

Referenser[redigera]

Wikipedia: Hornby
Hornby: About Hornby