Hornby

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Är ett företag med mycket gamla anor och historia som leksakstillverkare i Liverpool, England. Den ursprungliga föregångaren - Meccano Ltd, bildades runt ett patent som 1901 beviljades engelsmannen Frank Hornby (1863-1936) för "förbättringar av leksaker och läromedel för barn och ungdom". Framgångarna med dess produkter ledde 1920 till att sortimentet utökades med leksakståg, Hornby Trains i skala 0. Tågen var från början tillverkade i pressad bleckplåt och urverksdrivna. Eldrift utvecklades via nätspänning till att 1938 resultera i en produktlinje med tåg i skala 00 som förutom urverksdriften även kunde fås med drift genom lågspänd likström via en tredje räl - Hornby Dublo.

Efter en produktionspaus under 2:a världskriget gick tillverkningen av elektriskt drivna tåg vidare. Trerälssystemet övergavs 1959. Fortsättningen fram till dagens företagskonstellation kom att medföra upp- och nedgångar, omstruktureringar av sortiment, samgåenden med och skilsmässor från affärspartners och ägare. Under dessa omvandlingar uppträdde verksamheten under namn och varumärken som Tri-ang Hornby, Hornby Railways, Hornby Group Plc och slutligen Hornby Hobbies Ltd med varumärket Hornby.

Vid samgåendet med Tri-ang 1965 omlokaliserades tillverkningen och låg fram till 1995 i en fabrik i Margate, Kent, varefter den flyttades till Kina.

Genom uppköp under 2004 utökades innehavet av varumärken med Arnold (skala N och TT), Electrotren (skala H0), Jouef (skala H0), Lima (skala H0 och 00) och Rivarossi (skala H0).

Hornby har haft problem med lönsamheten de senaste åren, även om man rapporterat en viss förbättring (2018).

Referenser[redigera]

Wikipedia: Hornby

Hornby: About Hornby

Independent.ie: Hornby sales falter but troubled toymaker claims to be on track (2018-09-26)

British Railway Modeling: The History of Hornby: Tri-ang Hornby era (2019-03-05)