Färg och målning

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vid landskapsbygge, bygge av byggsatser och scratchbygge behövs i regel målning.

På denna sida behandlas målning av modeller och landskap, lackering med hushållsfärger behandlas inte.

Färgtyper

För modellbygge används i regel modellfärger, antingen oljebaserade färger eller akrylfärger.

 • Oljebaserade färger kallas också lackfärger eller emaljfärger, de förtunnas med lacknafta eller balsamterpentin och i regel används lacknafta för rengöring. Oljefärger är hälsovådliga vid inandning, vid sprutmålning inomhus bör skyddsmask och evakueringsfläkt användas.
 • Akrylfärger för hobbybruk är i regel vattenlösliga tills de torkat. Färgerna förtunnas med tillverkarens förtunning eller vatten. Vatten används också för rengöring. Akrylfärger är mindre hälsovådliga än oljefärger, men man bör undvika att andas in sprutångor även från akrylfärger. Akrylfärger torkar förhållandevis snabbt. När färgen väl torkat krävs färgborttagning för att bli av med den.

Färger har också glansgrad. I målarbranschen specificeras glansgraden från 1-100 där 1 är helt matt och 100 är helt blankt. Modellfärger är i regel endast tillgängliga som matta, sidenmatta eller blanka.

Färgtillverkarna tillhandahåller i regel också klarlack, som också brukar finnas som matt, sidenmatt eller blank.

Även andra färgtyper används, främst konstnärsfärger av olika slag.

Utbud

De stora varumärkena för modellfärger idag är Tamiya, Vallejo, Testors och Revell. Tamiya och Testors tillhandahåller både lackfärger och akrylfrärger. medan Vallejo bara har akrylfärger och Revell endast lackfärger.

SMJ har ett sortiment svenska järnvägsfärger som lackfärger.

Humbrols lackfärger har tidigare haft en stark ställning i Sverige, men är förbjudna i EU sedan 2022.

Målningstekniker

Kvaliteten på målningen är oftast det som mest avgör om en modell uppfattas som välbyggd eller inte.

Modeller kan antingen sprutmålas eller målas med pensel. Sprutmålning behandlas på en egen sida.

Målningstekniken och färgvalet påverkas av vilket material som ska målas. För mer information, se respektive material.

Oavsett vilken målningsteknik som används behöver ett målningsprojekt i regel gå igenom fler steg. Ofta behöver kulörerna blandas för att får just den kulör man tycker att modellen behöver.

 1. Rengöring av modellen.
 2. Målning med eventuell primer/grundfärg, Denna behövs i regel för ett bättre fäste på modellen, och för att ge en neutral yta för övriga kulörer. Vissa kulörer är väldigt känsliga för underlagets färg, gult är t.ex. ofta dåligt täckande.
 3. Målning med första kulören, i regel den ljusaste.
 4. Eventuell maskering, se nedan.
 5. Målning med andra kulören, o.s.v.
 6. Eventuellt lackering med blank klarlack för att ge dekaler bättre fäste.
 7. Dekalering.
 8. Lackering med klarlack med önskad glansgrad.
 9. Eventuell väderbitning.

Färgerna måste torka ordentligt mellan varje steg.

Det finns vissa tillfällen när det är lämpligt att göra undantag från denna sekvens. Är föremålet mycket slitet, till exempel kraftigt rostigt eller färgen blekt, kan det vara lämpligt att inte börja med ett nymålat skick. Många äldre svenska järnvägsfordon var klädda med fernissad teak, det kräver också särskilda tekniker.

Penselmålning

Penselmålning är det enklaste sättet att måla, och fungerar ofta bra för små ytor. Hur enkelt det är beror på färgens kvalitet. I många fall måste färgen förtunnas för att man vill undvika synliga penselspår och ett kladdigt utseende. Det innebär i bland att man måste måla flera lager för varje kulör. Man får experimentera sig fram till en lämplig grad av förtunning för den valda färgtypen. Penseldragen bör ha samma riktning över hela ytan.

Verktyg för penselmålning

 • Burkar för färgblandning.
 • Pinnar för att lyfta färg ur burkarna och blanda färger.
 • Penslar av olika storlekar.
 • Förtunning för den valda färgtypen.
 • Penseltvätt.
 • Burk för penseltvätt.

Maskering

Maskering används för att separera ytor med olika kulör på modellen. Vid penselmålning behövs inte alltid maskering, men det ger ofta en mer precis begränsningslinje än att försöka måla för hand. Vid sprutmålning med flera kulörer är maskering nödvändig.

För maskering används i regel maskeringstejp. Ska stora ytor maskeras kan man tejpa dit papper eller plastfilm. Är begränsningslinjerna komplicerade kan man antingen skära ut begränsningslinjen i maskeringstejpen, eller använda böjlig maskeringstejp, Tamiya har.

När man maskerar måste underliggande färglager härdat helt. Det är lämpligt att säkra tejpkanten med att måla längs kanten med underliggande kulör, så att inte nästa lager läcker in under tejpen. Maskeringen tas bort när överliggande lager härdat någorlunda, får det härda för länge kan färgen fastna i tejpen.

Det finns också maskeringsfärg, som målas på områdena som ska maskeras. Den härdar till en gummiliknande substans som lyfts bort med pincett.

Hur man hittar rätt kulör till sin modell

Idag finns det standarder för återgivning av kulörer, har man tillgång till en sådan kod vet man åtminstone hur ett nymålat föremål såg ut. För äldre förebilder är den bästa referensen i regel de färglikare som producerades av större järnvägsbolag med flera. Näst bäst är ett föremål målat med originalfärg. Museiföremål är inte alltid pålitliga, men de modeller i 1:10 som finns Sveriges Järnvägsmuseum är i regel målade med originalfärgerna. Någon information kan man få ut av färgbilder, men då måste man komma ihåg att olika typer av färgfilm har olika färgåtergivningsegenskaper. Är bilden dessutom tryckt beror resultatet också på hur färgåtergivningen i tryckningen varierar. På samma sätt förhåller det sig om man ser bilden på en skärm, även där varierar färgåtergivningen.

Hur en kulör uppfattas beror inte bara vilken färg ett visst föremål är lackad med. Ljuset spelar förstås en stor roll. Samma kulör uppfattas olika en mulen dag och i fullt solljus. Avståndet har också en tydlig påverkan, på längre avstånd uppfattas samma kulör som blekare och mattare. Avståndseffekten innebär att färgen på en modell i mindre skala bör vara något blekt även på en modell av en nymålat fordon. Ju mindre skalan är, ju större skalenligt avstånd motsvarar ett visst betraktelseavstånd. I regel är naturligt dagsljus dessutom oerhört mycket starkare än inomhusbelysning. Det innebär att om modellen ska betraktas inomhus, kan färgen behöva blekas ytterligare. Erfarenheten visar att effekten är viktigast på mörka kulörer, som kan upplevas störande mörka på en modell om de inte kompenseras på detta sätt.

För att kompensera för avståndseffekten bör alltså en matchad originalfärg blandas med blekningsfärg. Blekningsfärgen bör närmast vara naturvit, med inslag av blått och grått. Ju mindre skala, ju större inblandning av blekningsfärg. Ska modellen dessutom användas inomhus behöver effekten förstärkas ytterligare.

Järnvägsfordon är inte helmatta, som de ofta framställs som i modell. Avståndseffekten som diskuteras ovan innebär dock också att blankheten inte uppfattas i samma utsträckning på föremål på längre avstånd, så i små skalor kan en blank yta uppfattas som onaturlig. En sidenmatt yta kan då vara bättre att starta med, för ge möjlighet att ändå få fram skillnader i glans.

Andra sidor om målning och ytbehandling

Sprutmålning
Väderbitning
Våtdekaler

Tillbaka till nybörjarguiden.

Tryckta referenser - förebild

Centrala ekonomiavdelningens materielsektion: SJ Standard. Färglikare (SJH 730.63). Stockholm: Administrativa avdelningen 1970.

Maria Stenbom: "Tåg i tiondel - tidig svensk reklamsatsning." i Allt om Hobby nr 2/2001 (Om SJ:s samling av modeller i 1:10, numera på Järnvägsmuseum).

Tryckta referenser - modell

Ian Huntley: "Scale Colour." i Bob Barlow & Paul Karau (red.) Model Railway Journal Compendium. No 2. Didcot: Wild Swan u.å., s. 52 (Om att återge färger på modeller i mindre skalor).

Lars-Olof Karlsson: "Allt om hobby synar: SJ-färg från MO-LAK." i Allt om Hobby nr 7/1978 (Recension av lackfärg).

AoH:s redaktion: "Miljöfaror inom hobbyn." i Allt om Hobby nr 8/1978 (Hälsorisker med lim och färg).

LOK: "Svenska MJ-färger." i Allt om Hobby nr 8/1978, s. 56 (Färger från Merker+Fischer).

LOK: "Amerikansk MJ-färg." i Allt om Hobby nr 8/1978, s. 56 (Färger från Floquil).

LOK: "Nya järnvägsfärger." i Allt om Hobby nr 3/1996, s. 17 (Lansering av Polly-Scale akrylfärger).

Göran Tholin: "Ny färg från Floquil-Polly S." i Allt om Hobby nr 8/1996, s. 76 (Om Polly-Scale akrylfärger).

Janne Nilsson: "Så här bygger du plastmodeller - del 2. Grundläggande målning." i Allt om Hobby nr 2/1997.
Janne Nilsson: "Så här bygger du plastmodeller - del 4. Maskering och sprutmålning." i Allt om Hobby nr 4/1997.

Lars Olov Karlsson: "Järnvägsfärger." i Allt om Hobby nr 5/1997, s. 39 (Sortiment av alkoholbaserade svenska järnvägsfärger från MJ-Hobbyexperten).

Krister Brandt: "SJ-rött." i Krister Brandt (red.): Modelltåg -98. Projekt. Stockholm: Allt om Hobby 1997 (Recept med oljefärger).

Janne Nilsson: "Testors färgpåsar ger bekväm sprutmålning." i Allt om Hobby nr 5/1998 (Akrylfärg i pulverform).

Anders Ericson: "Tamiyas sprayfärger nu i Sverige." i Allt om Hobby nr 4/2004 (Recension).

Jon Fast: "Ett PS från Jon Fast..." i Smalspårigt nr 86/2004, s. 5 (Rätt färger för dukklädda tak på svenska gods- och personvagnar).

Robin Högberg: "Få modellen att skina som förebilden." i Allt om Hobby nr 8/2009 (Klarlackning av Rc-lok med Tamiya TS-13 på sprayburk).

Rutger Friberg: "Ny maskeringstejp från Tesa." i Allt om Hobby nr 2/2011 (Recension).

Olof Wickström: "Två röda!" i Modelljärnvägsmagasinet nr 33/2018 (Falu rödfärg och rött tegeltak på MobaArts godsmagasin).

Roger Isacsson: "Minitips: En hjälpande hand." i Modelljärnvägsmagasinet nr 36/2019 (Krokodilklämmor för att hålla fast saker).

Göran Sandberg: "Komplettering av minitips: Mer om penseltvätt." i Modelljärnvägsmagasinet nr 36/2019.

"Farliga färger." i Allt om Hobby nr 2/2022, s. 40 (Humbrols lackfärger har utgått ur sortimentet efter EU-beslut).

"Nya Humbrolfärger" i Allt om Hobby nr 4/2022, s. 39 (Humbrol aviserade EU-godkända färger).

"Vallejos nya penslar." i Allt om Hobby nr 6/2023, s. 45.

Webreferenser

Colorama.se: Glansgrader - så fungerar det med olika glans

Gaugemasterretail: Revell Paint Conversion Chart

Järnvägshistoriskt forum: Violetta vagnar (Om färgåtergivning på äldre färgbilder).

Models2u: Paint Conversion Chart Revell to Humbrol

Rexark.se: Kulör, färg & glans

SMJ: Järnvägsfärger (Svenska järnvägsfärger av emaljtyp).

Wikipedia: Akrylfärg

Wikipedia: Lacknafta

Wikipedia: Målarfärg

Wikipedia: Oljefärg

Youtube: How to Brush Paint Scale Models

Youtube: Types of Paint Explained