Byggsatser i trä och kartong

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Byggsatser i trä och kartong har varit vanligt förr, särskilt på den amerikanska marknaden. Där har det handlat om motorvagnar, vagnar och byggnader, oftast frästa i fanér till både flak och lister. I Europa har det handlat om vagnar och byggnader.

I Sverige fanns en rätt omfattande produktion av vagnar i skala H0 i trä och kartong på 1940- och 1950-talet, tills importen av modelljärnvägsmaterial från kontinenten kom igång. Produktionen av rullande materiel pågår forfarande i USA, Labelle Woodworking säljer vagnsbyggsatser i skala H0 och 0.

HO-501.jpg

En personvagn från Labelle Woodworking.


I USA har det funnits en omfattande produktion av byggnader, där vissa håller mycket hög kvalitet och innehåller stora mängder gjutdelar i vitmetall, t.ex. I Sverige har det gjorts flera byggsatser av byggnader, senast av Euromod på 1980-talet.

Träbyggsatser limmas med speciallim eller trögflytande snabblim. Vanligt vitlim innehåller så mycket vatten att delarna riskerar att slå sig.

De senaste 10-15 åren har laserskurna byggsatser i trä, kartong och lazerboard i stort sätt tagit över äldre produktionsmetoder.

Tryckta referenser

Lars Ryderberg: "Euromods svenska träbyggsatser." i järnvägar! nr 4/1981, s 20 (Recension av tre byggnader från Euromod: stationshuset i Åsheda, ställverk och godsmagasin).

Lars-Olof Karlsson: "Åsheda i modell och verklighet." i Allt om Hobby nr 8/1983 (Presentation och recension av Euromods byggsats).

Freddy Stenbom: "Vi besöker: Euromod i Åseda." i Allt om Hobby nr 8/1983 (Reportage).

Ola Terje: "Brawabyggsats I trä - va' bra!" i Allt om Hobby nr 5/1988 (Recension av lokstallsbyggsats i H0).

Jan-Erik Heikefelt: Svenska modelltåg skala 1:87. 1941-2001. Huddinge: H-felt förlag 2001.

Webreferenser

La Belle Woodworking (Tillverkar byggsatser i trä av amerikanska vagnar i H0 och 0, oftast med äldre förebilder).

Old Model Kits: The HO Scale Model Railroading Revolution of the 1940s (Tidiga amerikanska träbyggsatser av vagnar).