Piko

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök

Piko grundades som ett helstatligt företag (Volkseigener Betrieb, VEB) i Chemnitz i dåvarande Östtyskland 1949, men produktionen flyttade till Sonneberg 1952. Till Piko koncentrerades också andra modelljärnvägsproducenter i Östtyskland, så att man 1989 hade ca 1000 anställda på 15 platser. Vid rekonstruktionen av det östtyska näringslivet efter murens fall 1989 delades koncernen upp, och "ur-Piko" - VEB Piko Sonneberg - såldes till Dr René Wilfer och blev Piko Spielwaren GmbH.

Under östtiden hade Piko producerat modeller i skala H0 och N, som såldes både hemma och exporterades till väst i syfte att få tillgång till västvaluta. Efter privatiseringen utvecklades H0-sortimentet medan N-skalan avvecklades. 2005 började man så producera TT-modeller, och har idag ett begränsat sortiment. 2006 gav man sig in på skala G, där man byggt upp ett större sortiment, och 2010 tog man åter upp produktionen av N-skala med nyutvecklade produkter. Piko erbjuder också ett digitalsystem som utvecklats med stöd av ESU. Piko producerar även husmodeller i G, 1, H0 och N.

För den svenska marknaden har man tidigare tack vare Bror Eriksson på Börderna Jonsson AB sålt en Ga och en del svenskmärkta versioner av tyska privatbanevagnar. Sedan 2011 har man bl.a. producerat flera versioner av TRAXX och en Vectron i märkning för Snälltåget.

Referenser[redigera]

Jan-Erik Heikefelt: Svenska modelltåg skala 1:87. 1941-2001. Huddinge: H-felt förlag 2001.
Piko.de
Wikipedia: Piko (På tyska).