Skillnad mellan versioner av "Godsmagasin"

Från Svensk MJ-Wiki
Hoppa till: navigering, sök
(Referenser: Ballingsta (UEJ) tillagt)
m (Webreferenser)
 
(83 mellanliggande versioner av 3 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
I allmänhet en byggnad för förvaring av gods. I järnvägssammanhang avses främst järnvägsbolagens egna godsmagasin, som var avsedda för hantering av styckegods (d.v.s. gods som inte krävde en hel vagn). Vid järnvägar förekommer också privata godsmagasin med spåranslutning, som använts av någon näringsidkare för förvaring och lastning/lossning av järnvägsvagnar. Lastade vagnar från privata magasin hanteras som [[vagnslasttrafik|vagnslastvagnar]].  
+
Med '''godsmagasin''' avses i allmänhet en byggnad för förvaring av gods. I järnvägssammanhang avses främst järnvägsbolagens egna godsmagasin, som var avsedda för hantering av [[styckegods]] (d.v.s. gods som inte krävde en hel vagn). Vid järnvägar förekommer också privata godsmagasin med spåranslutning, som använts av någon näringsidkare för förvaring och lastning/lossning av järnvägsvagnar. Lastade vagnar från privata magasin hanteras som övriga [[vagnslasttrafik|vagnslastvagnar]].  
  
 
==Svenska järnvägars godsmagasin==
 
==Svenska järnvägars godsmagasin==
I stort sett alla svenska järnvägsstationer har haft ett godsmagasin för hantering av styckegods för lokala behov. Godsmagasin fanns också på många [[Säkerhetstjänst för MJ#Lastplats|lastplatser]]. Vid större stationer har det funnits särskilda omlastningsmagasin, som använts för att lasta om styckegods mellan olika styckegodsvagnar för flera destinationer. Vid vissa större stationer fanns det dessutom särskilda ilgodsmagasin - annars hanterades ilstyckegods tillsammans med resgodset.
+
I stort sett alla svenska järnvägs[[station]]er har haft ett godsmagasin för hantering av styckegods för lokala behov. Godsmagasin fanns också på många [[Säkerhetstjänst för MJ#Lastplats|lastplatser]]. <span id="Omlastningsmagasin"></span>Vid större stationer har det funnits '''omlastningsmagasin''', som använts för att lasta om styckegods mellan olika styckegodsvagnar för flera destinationer. Vid vissa större stationer fanns det dessutom särskilda ilgodsmagasin - annars hanterades ilstyckegods tillsammans med resgodset. Hur styckegodstrafiken organiserades framgår [[Trafikkoncept epok IIIa#Styckegods|här]].
  
1964 inledde SJ en omorganisation av styckegodstrafiken till s.k. knutpunktstrafik, vilket innebar att lastbilar tog över styckegodstrafiken från omlastningsmagasinen. Därmed blev de flesta mindre godsmagasin överflödiga. 1986 lade SJ ner styckegodstrafiken helt, då stängde även de större godsmagasinen.
+
SJ inledde en omorganisation av styckegodstrafiken till s.k. knutpunktstrafik 1964, vilket innebar att lastbilar tog över styckegodstrafiken från omlastningsmagasinen till mindre orter. Därmed blev de flesta mindre godsmagasin överflödiga. SJ lade ner styckegodstrafiken helt 1986, då stängde även de större godsmagasinen.
 
{| class="captionBox"
 
{| class="captionBox"
 
| class="captionedImage" |
 
| class="captionedImage" |
Rad 38: Rad 38:
 
==Svenska godsmagasin i modell==
 
==Svenska godsmagasin i modell==
 
===Skala [[H0]]===
 
===Skala [[H0]]===
*MobaArt har en laserskuren byggsats i trä av godsmagasinet i Bärby.
+
*1981 släppte Euromod en [[byggsatser i trä och kartong|byggsats i trä]] av ett svenskt godsmagasin, katalognummer 3021.
*2015 släppte [[Rimbo Grande]] ett godsmagasin i laserskuret trä från Mora Vänerns Järnväg.
+
*2011 släppte MobaArt en [[laserskuren byggsats]] i trä av godsmagasinet i Bärby.
*2016 släppte [[KMJK]] godsmagasinet i Lesjöfors som laserskuren byggsats.  
+
*2014 släppte [[Annas hobby- & diversehandel]] ett godsmagasin från VGJ som [[laserskuren byggsats]].
*[[KMJK]] har också släppt godsmagasinet från Korpklev som laserskuren byggsats.
+
*2015 släppte [[Rimbo Grande]] ett godsmagasin i [[laserskurna byggsatser|laserskuret trä]] från Mora Vänerns Järnväg, katalognummer 5008.
*[[Jeco]] har ett mindre svenskt godsmagasin som färdigmodell, katalognummer 77885
+
*[[Jeco]] [[färdigmodell]]er
 +
*:- Katalognummer JE77885 Litet godsmagasin falurött (2015).
 +
*:- Katalognummer MJ77896 Godsmagasin med två portar falurött (2019).
 +
*[[KMJK]] [[laserskurna byggsatser]]
 +
*:- Lesjöfors godsmagasin, medelstort (2016).
 +
*:- Godsmagasinet från Korpklev, Björknäs och Slitshult, mycket små.
  
 
==Andra wiki-sidor om godsmagasin==
 
==Andra wiki-sidor om godsmagasin==
 
[[Byggnadsritningar#Godsmagasin|Publicerade ritningar på godsmagasin]]
 
[[Byggnadsritningar#Godsmagasin|Publicerade ritningar på godsmagasin]]
  
==Referenser==
+
==Andra wiki-sidor om modellbyggnader==
Bo Hansson: "Älvängen." i Krister Brandt (red.): ''Modelltåg -93. Nya byggtips.'' Stockholm: Allt om Hobby 1992. (Bygge av godsmagasin i trä).
+
[[Byggnader till modelljärnvägen]]<br/>
 +
[[Artiklar om modellbyggnation]]<br/>
 +
[[Byggnadsritningar]]<br/>
 +
[[Stationshus]]<br/>
 +
[[Svensk modelljärnväg]]
  
Torbjörn Holmberg: "Blev jag först? Godsmagasinet i Rydefors." i ''[[Tidskrifter#Smalspårigt|Smalspårigt]]'' nr 68/1999. (Bygge av godsmagasin i [[skala 0]]).
+
==Tryckta referenser==
 +
[[Jan Jangö]]: "Sollentuna godsmagasin i modell." i ''[[Allt om Hobby]]'' nr 1/1980 ([[Scratchbygge]] i [[H0]]).
  
Redaktionen: "'Almunge' i H0 från Jeco." i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 6/2011. (Recension, stationshus sammanbyggt med godsmagasin).
+
Lars Ryderberg: "Euromods svenska träbyggsatser." i ''[[järnvägar!]]'' nr 4/1981, s 20 (Recension av tre byggnader från Euromod: stationshuset i Åsheda, ställverk och godsmagasin, [[H0]]).
  
Johan Stenson: "Bygge en godsbrygga till ditt godsmagasin!" i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 6/2011.
+
[[LOK]]: "Euromod-husen färdiga." i ''[[Allt om Hobby]]'' nr 1/1982, s. 21 (Notis med provbygge av Åseda station och ett godsmagasin).
  
Johan Stenson: "Hennan blir med godsmagasin - både i modell och verklighet!" i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 9/2012. ([[MJ-termer#Scratchbygge|Scratchbygge]] i plywood och kartong, ritning av magasinet i Fiskeby).
+
Bo Hansson: "Älvängen." i Krister Brandt (red.): ''Modelltåg -93. Nya byggtips.'' Stockholm: Allt om Hobby 1992 ([[Scratchbygge]] av godsmagasin i [[trä]], [[H0]]).
  
Peter Falk: "Omlastning pågår - historien om ett fotografi." i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 9/2012. (Bygge av omlastningsskulet i Dals Långed).
+
Cege Olsson: "Får det lov att vara ett godsmagasin?" i ''[[Allt om Hobby]]'' nr 3/1995 (Presentation, måttskiss, byggtips och bilder på Ballingsta från UEJ/ÖSlJ).
  
Redaktionen: "MVJ godsmagasin - laserskuret frå Rimbo Grande." i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 20/2015. (Recension av byggsats i [[H0]]).
+
Torbjörn Holmberg: "Blev jag först? Godsmagasinet i Rydefors." i ''[[Tidskrifter#Smalspårigt|Smalspårigt]]'' nr 68/1999 ([[Scratchbygge]] av godsmagasin i [[skala 0]]).
  
Anders Stéen: "Brösarps godsmagasin i modell." i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 23/2015. (Bygge av godsmagasin i trä).
+
Rutger Friberg: "Lättbyggt godsmagasin." i ''[[Allt om Hobby]]'' nr 5/2007 (Notis om [[Kibri]] 9321, [[H0]]).
  
Olof Wickström: "Två röda!" i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 33/2018. (Falu rödfärg och rött tegeltak på MobaArts godsmagasin).
+
Willy Forsström: "Godsmagasinet i Alntorp - en hisklig historia." i ''[[Smalspårigt]]'' nr 133/2010.
  
Cege Olsson: "Får det lov att vara ett godsmagasin" i ''[[Tidskrifter#Allt om Hobby|Allt om Hobby]]'' nr 3/1995. (Presentation, måttskiss, byggtips och bilder Ballingsta från UEJ/ÖSlJ).
+
"Bärby i H0." i ''[[Allt om Hobby]]'' nr 5/2011, s. 10 (Notis om stationshus och godsmagasin från MobaArt).
 +
 
 +
Rutger Friberg: "Bärby station och godsmagasin i H0." i ''[[Allt om Hobby]]'' nr 5/2011 (Presentation av byggsatser från MobaArt).
 +
 
 +
Redaktionen: "'Almunge' i H0 från Jeco." i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 6/2011 (Recension, stationshus sammanbyggt med godsmagasin).
 +
 
 +
Johan Stenson: "Bygg en godsbrygga till ditt godsmagasin!"  i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 6/2011.
 +
 
 +
"Bärby station och magasin." i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 8/2011, s. 7 (Byggsatser från MobaArt).
 +
 
 +
Johan Stenson: "Hennan blir med godsmagasin - både i modell och verklighet!" i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 9/2012 ([[Scratchbygge]] i plywood och kartong, ritning av magasinet i Fiskeby, [[H0]]).
 +
 
 +
Peter Falk: "Omlastning pågår - historien om ett fotografi."  i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 9/2012 (Bygge av omlastningsskulet i Dals Långed).
 +
 
 +
"Byggsatser från Västergötland."  i ''[[Allt om Hobby]]'' nr 5/2014, s. 12 (Notis om banvaktstuga och godsmagasin från Annas Hobby & Diversehandel, [[H0]]).
 +
 
 +
"Fler svenska hus." i ''[[Allt om Hobby]]'' nr 7/2015, s. 9 (Liten svensk stuga, 77880 & 77881, och ett litet godsmagasin, 77885, i [[H0]] från [[Jeco]]).
 +
 
 +
Redaktionen: "MVJ godsmagasin - laserskuret frå Rimbo Grande." i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 20/2015 (Recension av byggsats i [[H0]]).
 +
 
 +
Anders Stéen: "Brösarps godsmagasin i modell." i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 23/2015 ([[Scratchbygge]] av godsmagasin i [[trä]], [[H0]]).
 +
 
 +
"Godsmagasin från KMJK." i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 26/2016, s. 6 (Lesjöfors).
 +
 
 +
"Nytt från Jeco och Kalmar MJ-klubb." i ''[[Allt om Hobby]]'' nr 3/2017, s. 26 (Ölandsstugan och Lesjöfors godsmagasin från KMJK samt två kiosker och en busskur från [[Jeco]], [[H0]]).
 +
 
 +
Olof Wickström: "Två röda!" i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 33/2018 (Falu rödfärg och rött tegeltak på MobaArts godsmagasin).
 +
 
 +
"Fler färdiga byggnader." i ''[[Allt om Hobby]]'' nr 2/2019, s. 23 (Enports lokstall, liten stuga med brutet tak och tvåports godsmagasin från [[Jeco]], [[H0]]).
 +
 
 +
Hans Richert: "Scratchbygg i trä." i ''[[Modelljärnvägsmagasinet]]'' nr 44/2021 ([[Scratchbygge]] av godsmagasin, [[H0]]).
 +
 
 +
==Webreferenser==
 +
[https://www.jvmv2.se/forum/index.php?id=259983 Järnvägshistoriskt forum: Litet godsmagasin...] (Bilder och ritningar SJ standardgodsmagasin av mindre typ).
 +
 
 +
[https://www.modelltag.se/viewtopic.php?t=1338 Modelltåg.se: Svenska byggnader] (Från [[Jeco]]).
 +
 
 +
[[Kategori: Byggnader]]
 +
[[Kategori: Järnvägsväsende]]
 +
[[Kategori: Trafik]]
 +
[[Kategori: Svensk MJ]]
 +
[[Kategori: Skala H0]]
 +
[[Kategori: Laserskurna byggsatser]]
 +
[[Kategori: Träbyggsatser]]
 +
[[Kategori: Jeco]]
 +
[[Kategori: Rimbo Grande]]

Nuvarande version från 19 mars 2024 kl. 06.26

Med godsmagasin avses i allmänhet en byggnad för förvaring av gods. I järnvägssammanhang avses främst järnvägsbolagens egna godsmagasin, som var avsedda för hantering av styckegods (d.v.s. gods som inte krävde en hel vagn). Vid järnvägar förekommer också privata godsmagasin med spåranslutning, som använts av någon näringsidkare för förvaring och lastning/lossning av järnvägsvagnar. Lastade vagnar från privata magasin hanteras som övriga vagnslastvagnar.

Svenska järnvägars godsmagasin

I stort sett alla svenska järnvägsstationer har haft ett godsmagasin för hantering av styckegods för lokala behov. Godsmagasin fanns också på många lastplatser. Vid större stationer har det funnits omlastningsmagasin, som använts för att lasta om styckegods mellan olika styckegodsvagnar för flera destinationer. Vid vissa större stationer fanns det dessutom särskilda ilgodsmagasin - annars hanterades ilstyckegods tillsammans med resgodset. Hur styckegodstrafiken organiserades framgår här.

SJ inledde en omorganisation av styckegodstrafiken till s.k. knutpunktstrafik 1964, vilket innebar att lastbilar tog över styckegodstrafiken från omlastningsmagasinen till mindre orter. Därmed blev de flesta mindre godsmagasin överflödiga. SJ lade ner styckegodstrafiken helt 1986, då stängde även de större godsmagasinen.

Altune

Godsmagasinet i Altuna 1959. Källa: Samlingsportalen Jvm.KDAC00491

Järnforsen

Godsmagasinet i Järnforsen 1961, lastning av styckegods. Källa: Samlingsportalen Jvm.KBAA06682

Vargbacken

Godsmagasin och stationshus i Vargbacken, sammanbyggda i enlighet med "SJ utvecklingsbara stationshus". Källa: Samlingsportalen Jvm.KCAC18464

Krylbo

Godsmagasinet i Krylbo 1960, ett större omlastningsmagasin. Källa: Samlingsportalen Jvm.KDAE04972

Godsmagasin interiör

Interiör från omlastningsmagasin på 1950-talet. Foto: Eric Lundqvist, Samlingsportalen Jvm.KBDN01133

Svenska godsmagasin i modell

Skala H0

Andra wiki-sidor om godsmagasin

Publicerade ritningar på godsmagasin

Andra wiki-sidor om modellbyggnader

Byggnader till modelljärnvägen
Artiklar om modellbyggnation
Byggnadsritningar
Stationshus
Svensk modelljärnväg

Tryckta referenser

Jan Jangö: "Sollentuna godsmagasin i modell." i Allt om Hobby nr 1/1980 (Scratchbygge i H0).

Lars Ryderberg: "Euromods svenska träbyggsatser." i järnvägar! nr 4/1981, s 20 (Recension av tre byggnader från Euromod: stationshuset i Åsheda, ställverk och godsmagasin, H0).

LOK: "Euromod-husen färdiga." i Allt om Hobby nr 1/1982, s. 21 (Notis med provbygge av Åseda station och ett godsmagasin).

Bo Hansson: "Älvängen." i Krister Brandt (red.): Modelltåg -93. Nya byggtips. Stockholm: Allt om Hobby 1992 (Scratchbygge av godsmagasin i trä, H0).

Cege Olsson: "Får det lov att vara ett godsmagasin?" i Allt om Hobby nr 3/1995 (Presentation, måttskiss, byggtips och bilder på Ballingsta från UEJ/ÖSlJ).

Torbjörn Holmberg: "Blev jag först? Godsmagasinet i Rydefors." i Smalspårigt nr 68/1999 (Scratchbygge av godsmagasin i skala 0).

Rutger Friberg: "Lättbyggt godsmagasin." i Allt om Hobby nr 5/2007 (Notis om Kibri 9321, H0).

Willy Forsström: "Godsmagasinet i Alntorp - en hisklig historia." i Smalspårigt nr 133/2010.

"Bärby i H0." i Allt om Hobby nr 5/2011, s. 10 (Notis om stationshus och godsmagasin från MobaArt).

Rutger Friberg: "Bärby station och godsmagasin i H0." i Allt om Hobby nr 5/2011 (Presentation av byggsatser från MobaArt).

Redaktionen: "'Almunge' i H0 från Jeco." i Modelljärnvägsmagasinet nr 6/2011 (Recension, stationshus sammanbyggt med godsmagasin).

Johan Stenson: "Bygg en godsbrygga till ditt godsmagasin!" i Modelljärnvägsmagasinet nr 6/2011.

"Bärby station och magasin." i Modelljärnvägsmagasinet nr 8/2011, s. 7 (Byggsatser från MobaArt).

Johan Stenson: "Hennan blir med godsmagasin - både i modell och verklighet!" i Modelljärnvägsmagasinet nr 9/2012 (Scratchbygge i plywood och kartong, ritning av magasinet i Fiskeby, H0).

Peter Falk: "Omlastning pågår - historien om ett fotografi." i Modelljärnvägsmagasinet nr 9/2012 (Bygge av omlastningsskulet i Dals Långed).

"Byggsatser från Västergötland." i Allt om Hobby nr 5/2014, s. 12 (Notis om banvaktstuga och godsmagasin från Annas Hobby & Diversehandel, H0).

"Fler svenska hus." i Allt om Hobby nr 7/2015, s. 9 (Liten svensk stuga, 77880 & 77881, och ett litet godsmagasin, 77885, i H0 från Jeco).

Redaktionen: "MVJ godsmagasin - laserskuret frå Rimbo Grande." i Modelljärnvägsmagasinet nr 20/2015 (Recension av byggsats i H0).

Anders Stéen: "Brösarps godsmagasin i modell." i Modelljärnvägsmagasinet nr 23/2015 (Scratchbygge av godsmagasin i trä, H0).

"Godsmagasin från KMJK." i Modelljärnvägsmagasinet nr 26/2016, s. 6 (Lesjöfors).

"Nytt från Jeco och Kalmar MJ-klubb." i Allt om Hobby nr 3/2017, s. 26 (Ölandsstugan och Lesjöfors godsmagasin från KMJK samt två kiosker och en busskur från Jeco, H0).

Olof Wickström: "Två röda!" i Modelljärnvägsmagasinet nr 33/2018 (Falu rödfärg och rött tegeltak på MobaArts godsmagasin).

"Fler färdiga byggnader." i Allt om Hobby nr 2/2019, s. 23 (Enports lokstall, liten stuga med brutet tak och tvåports godsmagasin från Jeco, H0).

Hans Richert: "Scratchbygg i trä." i Modelljärnvägsmagasinet nr 44/2021 (Scratchbygge av godsmagasin, H0).

Webreferenser

Järnvägshistoriskt forum: Litet godsmagasin... (Bilder och ritningar på SJ standardgodsmagasin av mindre typ).

Modelltåg.se: Svenska byggnader (Från Jeco).